Potrivit cotidianului rus Pravda, în Biblie scrie că Arca s-a poticnit undeva în Munţii Ararat, iar de-a lungul timpului, curioşi sau experţi au căutat tămăşiţele acesteia.
În 1960, Lihan Durupinar, căpitanul armatei turce a făcut nişte poze în vârful muntelui Ararat, unde a observat o formă ciudată. Atunci s-a spus pentru prima dată că ar fi vorba despre Arcă.
În acelaşi an, doctorul american Ron Wyatt, pasionat de arheologie, a auzit despre descoperirea lui Lihan şi şi-a propus să găsească Arca. El a plecat 17 ani mai târziu într-o expediţie alături de fii săi, după ce a întâmpinat multe probleme din partea autorităţilor.
Ei au găsit mai multe bucăţi fosilizate, despre care au spus că ar face parte din Arca lui Noe. În 1979, după cutremurul din Turcia, s-a întors, dar nu a obţinut autorizaţie să deschidă în sit arheologic, astfel încât a continuat expediţia pe cont propriu, iar într-un final a găsit ceea ce a crezut că e Arca. În 1984, a găsit bucăţi de metal, despre care a spus, la fel, că fac parte din vasul biblic.
În decembrie 1986, mai mulţi cercetători ruşi au analizat obiectele găsite de Ron Wyatt şi au confirmat că este vorba despre Arca lui Noe. Alţii au respins teoria, spunând că rămăşiţele nu au fost găsite sau chiar că nu a existat aşa ceva.
Recent, mai mulţi specialişti au reconfirmat faptul că descoperirea este veridică, în ciuda faptului că mai există, încă, sceptici.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!