Proprietarii acestora spun că nu le consolidează sau renovează pe motiv că nu au banii necesari pentru o astfel de investiție, iar amenzile date de autorități rămân de cele mai multe ori neplătite.
Pentru a stopa acest lucru, dar și pentru a da o față frumoasă orașelor sau satelor din România, parlamentarii propun sancțiuni dure pentru cei care nu își vor consolida și renova casele.
Aceștia lucrează la un act normativ prin care proprietarii de construcții insalubre care sunt într-o stare avansată de degradare și care prezintă pericolul de a se dărâma vor fi obligați să o consolideze, în caz contrar statul va avea dreptul de a confisca construcția respectivă.
Concret, statul va crea un fond de garantare imobiliară pentru cei care își consolidează construcția deteriorată. Aceștia vor lua bani de la bancă cu dobândă preferențială ,undeva la 1-2 la sută, bani pe care îi vor returna în maxim 30 de ani.
„La fața locului,vine un expert de la inspecția de stat în construcții și evaluează construcția repectivă. Va spune de câți are nevoie proprietarul de la bancă pentru a o aduce la starea de siguranță construcția degradată. Cel care are în proprietate construcția merge la bancă, ia banii și se apucă de treabă.Va avea un termen limită pentru a reface construcția respectivă. Dacă nu vrea, atunci statul va putea confisca respectiva construcție, și, fie o va demola, fie o va consolida el spre valorificare”, spun aleșii.
Parlamentarii s-au gândit și la aceia care nu au venit și își nu pot permite să își consolideze imobilul. Aceștia vor fi mutați obligatoriu în chirie, iar autoritățile vor reface respectiva construcție. În cazul în care proprietarul în acest timp își va găsi loc de muncă, atunci el va merge la bancă și va lua credit pentru a plăti eșalonat costul lucrărilor de refacere a imobilului. În caz că nu tot nu va avea venit, atunci respectiva construcție se va vinde ,cel care a renovat-o îți ia banii pe lucrare, iar restul vor reveni proprietarilor construcției.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro