”În contextul în care piața rezidențială este în plină ascensiune, un preț mic al unui apartament în comparație cu media pieței indică unul sau mai multe dezavantaje. De regulă, prețuri mici se găsesc în zonele mărginașe ale orașului, care nu sunt conectate la metrou sau cărora le lipsesc alte facilități precum apropierea față de puncte comerciale, față de școli sau față de parc”, ne-a declarat Daniela Barbu, reprezentant Home Finders. Aici, ofertele sunt adaptate cerințelor cumpărătorilor, ceea ce înseamnă că unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care ele îl prezintă este prețul.
Nu există ”ietfin în centru”
”Totuși, prețuri mici se pot găsi și în interiorul orașului și aici recomandăm o mai mare atenție asupra calității apartamentelor. Spre exemplu, foarte multe apartamente din ultracentrul Capitalei sunt în blocuri cu risc seismic sau care au legea 112 și nu sunt deloc sigure”, spun consultanții imobiliari.
Mulți cumpărători pot achiziționa apartamente în blocuri de acest gen fără să știe, deoarece situația completă a blocului se află prin investigație. Nu doar blocurile cu ”bulină roșie” au risc seismic, așa că doritorilor de locuințe li se recomandă să cerceteze blocurile construite înainte de cutremurul din 1977 și în special pe cele din zona ultracentrală a Capitalei.
”Nou și ieftin”, suspicios
”În cazul blocurilor noi, un preț solicitat sau de vânzare mai mic decât media prețurilor apartamentelor noi din zonă ascunde o calitate sub medie a construcției. Nu contează doar materialele folosite, ci și modalitatea în care au fost folosite, cum este izolat blocul etc”, ne-a mai declarat Daniela Barbu.
Totodată, pot exista probleme juridice pe care cumpărătorii să nu le afle fără ajutorul unei persoane specializate. În alte cazuri, există probleme de compartimentare (bucătării deschise, fără aerisire, apartamente semidecomandate) sau suprafețele utile sunt foarte mici.
”Cu mici excepții, acolo unde tranzacția are loc între cunoștințe sau rude sau unde proprietarii nu sunt conectați la realitatea pieței, prețurile foarte mici la apartamente vin cu dezavantaje”, sunt de părere specialiștii în imobiliare.
Însă nu aceasta este problema majoră, ci faptul că de cele mai multe ori cumpărătorii nu cunosc aspectele mai puțin favorabile înainte de a efectua achiziția, astfel încât să poată lua cea mai bună decizie în alegerea unei locuințe.
Puneți întrebări și verificați documentele
Cumpărătorii trebuie să pună proprietarilor sau reprezentanților dezvoltatorilor cât mai multe întrebări și să verifice cu mare atenție schițele apartamentelor. Târgurile Imobiliare nu sunt nici ele cea mai bună soluție dacă nu știți la ce să vă uitați. Spre exemplu, la Târgul Imobiliar Național (TIMON), reporterii Libertatea au găsit o ofertă destul de scumpă pentru un apartament în nordul Capitalei, în care dezvoltatorul se laudă ca apartamentul este complet mobilat. După mai multe întrebări, s-a ajuns la concluzia că, acel ”complet mobilat” însemna că livingul avea câteva corpuri de mobilă, iar în dormitor exista un dressing.
Topul prețurilor apartamentelor din marile orașe ale României
Reprezentanţii imobiliare.ro au realizat o analiză detaliată a prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe, raportată la ofertele valabile în luna martie în 65 de cartiere din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara.
București
În Capitală, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente este de 1.089 de euro pe metru pătrat util. Cele mai mari prețuri sunt în zone precum Kiseleff-Aviatorilor, unde pretențiile proprietarilor ajung la 2.739 de euro pe metru pătrat util. În zona Cotroceni, media e 1.656 de euro pe metru pătrat, iar în cartiere precum Titan și Crângași, pe de altă parte, se apropie de 1.000 de euro pe metru pătrat. Sub această valoare se situează cele mai accesibile cartiere ale Capitalei: Rahova (824 de euro pe metru pătrat), Berceni (943 de euro pe metru pătrat), Militari (953 euro pe metru pătrat), Drumul Taberei (975 euro pe metru pătrat) și Colentina (975 de euro pe metru pătrat).
Brașov
Pe parcursul lunii februarie, pretențiile vânzătorilor din orașul de la poalele Tâmpei au crescut până la 912 euro pe metru pătrat util. În momentul de față, prețurile solicitate depășesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în Centrul Istoric, dar scad sub această valoare în Centrul Civic.
Cluj-Napoca
Suma medie solicitată pentru un apartament în orașul de pe Someș se situa la 1.186 de euro pe metru pătrat la finele lunii februarie. În centru, prețurile cerute ajung la aproximativ 1.344 de euro pe metru pătrat util.
Constanța
În orașul de la malul mării, valoarea medie de listare pentru un apartament (nou sau vechi) este de circa 930 de euro pe metru pătrat util. Peste acest prag se situează zone precum Faleză Nord (1.127 de euro pe metru pătrat), Casa de Cultură (989 de euro pe metru pătrat) și Tomis Nord (979 de euro pe metru pătrat). În cartierele Primo și Tomis Plus, pretențiile proprietarilor coboară la sub 900 de euro pe metru pătrat.
Timișoara
Prețul solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare era de 970 de euro pe metru pătrat util. Pretenții peste 1.000 de euro pe metru pătrat au vânzătorii Circumvalațiunii, centru, Soarelui, Aradului și Lipovei.
Iași
Indicele Imobiliare.ro a ajuns la 888 de euro pe metru pătrat util în capitala Moldovei. Sub această valoare se situează cartiere precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Bucium, Cug și Galata. Pe de altă parte, în Centrul Civic și Copou, suma medie de listare pentru un apartament este mai mare de 1.000 de euro pe metru pătrat.