“Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare în euro este de natură prudențială și vine în urma unei analize a pieței și a estimărilor aferente”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank. Pe de altă parte reprezentanții bancherilor spun că aceste măsuri sunt pur comerciale, măsuri ce nu se discută în interiorul structurilor asociative pentru că astfel s-ar încălca legile concurențialității. ”Măsurile pe care le iau băncile sunt unele comerciale, iar scopul lor este de a se pune la adăpost de efectele legii dării în plată”, ne-a declarat Bogdan Preda, reprezentant al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Vom economisi mai mult pentru avans
Prima bancă de la care a pornit acest trend de majorare a avansului pentru creditele imobiliare a fost Raiffeisen Bank, apoi aceasta mutare a fost făcută și de altele. Recent cei de la BCR au făcut anumite calcule din care a reieșit că românii vor trebui să economisească cu 8 ani mai mult dacă avansul se va modifica după noile standarde.
”Luând în calcul vârsta medie a clienţilor care achiziţionează prima oară o locuinţa prin credit ipotecare, 34 de ani (conform profilului de client al programului Prima Casă) şi considerând prelungirea cu 8 ani de zile a perioadei în care poate fi economisit avansul pentru achiziţionarea unei locuinţe prin credit, vârsta medie a unui client (inclusiv soţi co-debitori) care achiziţionează în premieră o locuinţă prin credit, va creşte semnificativ, la 42 de ani”, se arăta în studiul BCR.