În nouă surse de apă potabilă a fost descoperită prezența E.coli. Alte 11 localități aveau surse de apă neclorinată, altfel spus care nu era dezinfectată și era plină cu microbi, înainte să explodeze, în luna februarie, avalanșa de infecții cu acest microb din județul Argeș.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Argeș ne-a transmis că “în județ sistemele de distribuție a apei la care nu s-a despistat clor în apă la ultimele determinări efectuate în perioada 1 ianuarie 2016 – 15 martie 2016, au fost: Bogați, Buzoești, Călinești, Cocu, Costești, Drăganu, Izvoru, Mozăceni, Recea, Cotmeana, Morarești”.
În total, este vorba de 11 comune.
Specialistul în alimentație publică Doru Rezmeriță, ne-a precizat că singura explicație, dacă se elimină infecția spitalicească, pentru apariția unei tulpini de E.coli care a dus la cele 30 de îmbolnăviri din Argeș și două decese ale unor bebeluși este o sursă de apă care nu a fost clorinată corect sau deloc. „Într-o astfel de situație, singura explicație plauzibilă pentru apariția E.coli este o sursă de apă neclorinată”, a spus acesta.
Opinia autorităților: apa era potabilă
În schimb, reprezentanții direcției ne-au mai precizată că apa era potabilă în opinia lor, chiar dacă nu era dezinfectată, restul parametrilor fiind acceptabili. Direcția de Sănătate a mai descoperit prezentă de nouă ori bacteria E.coli în apa destinată populație în cursul anului trecut. Microbul ucigaș a fost descoperit, conform datelor DSP: “sporadic, o dată pe an în 2015, în următoarele surse de apă din Argeș: comuna Mozăceni – sistem Misei, comuna Negrași – sistem Buta, comuna Bogați – sistem Bujoi-Bârloi, comuna Vedea – sistem Fratici, comuna Rociu – sistem Gliganu, comuna Botești – sistem Moșteni-Greci, comuna Caldararu – sistem Strâmbeni, comuna Buzoești – sistem Tomșanca, comuna Izvoru – sistem I”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro