Primele 10 stații
„Inaugurăm astăzi prima rețea de încărcare rapidă a mașinilor electrice. În termen de nouă luni de zile vom construi pe axa Arad – Constanța, 10 stații de încărcare, în fiecare parcare în cadrul unui hypermarket. Astfel stațiile vor fi prezente în Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța”, a declarat Valer Hancaș, director marketing Kaufland România. Sunt doar nouă la număr pentru că cea de-a zecea stație va fi construită pe Autostrada Soarelui pentru a se putea ajunge între București și Constanța fără nici o problemă.
„Deocamdată nu știm unde vom construi stația de pe Autrostrada A2 și nici dacă o vom deschide anul acesta. Noi sperăm să fie cât mai repede”, a declarat pentru Libertatea, Alexandru Teodorescu, acționar Renovatio, compania care construiește stațiile.
Pregătit pentru primii clienți
Primul punct de încărcare a fost instalat în parcarea magazinului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală. Acesta este deja funcțional și deschis pentru cei care au mașini electrice. Stația deservește toate tipurile de vehicule, și 100% electrice, dar și pe cele hibride plug-in. Modurile de încărcare sunt și ele diversificate, stațiile fiind dotate atât pentru standardele de încărcare rapidă la o putere de 20 kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ la o putere de 22 kWh.
Gratuit și deschis 24/24
Ceea ce este interesant este faptul că aceste stații vor fi deschise non-stop și gratuite pe o perioadă nelimitată de timp.
”Planul este să avem cel puțin 50 de astfel de puncte de încărcare rapidă pentru mașinile electrice, pe tot teritoriul țării, în următorii doi-trei ani. În viitor putem spune că mașinile se vor încărca cu energie verde”, a mai spus Teodorescu. Și dacă la noi încă nu este bine reglementată această piață, putem lua exemplul altora ceva mai dezvoltați. „În Norvegia, astăzi, de exemplu, nu plătești anumite taxe, dacă tu ca cetățean ai cumpărată mașină electrică. Ne-am dori ca și România să ajungă așa”, a afirmat Andrei Coșuleanu, oficial Lets Do It România.
„Plinul”, ieftin ca braga
„Am făcut un calcul, și pentru 200 de km, plinul va costa 8 lei. Comparativ cu aceasta, investiția în alimentarea unei mașini cu combustibil este de 400% mai mare”, a mai spus Valer Hancaș. În mod normal o astfel de mașină încărcarea durează 4-5 ore, dar în funcție de modul ales poate dura și de 10 ori mai puțin.
Încărcare ultra-rapidă
O astfel de stație poate costa între 20.000 și 30.000 de euro, în funcție de dotări, dar aici se mai ține cont și de punctul de alimentare și taxele de conectare la o rețea electrică, fapt ce poate mări semnificativ costurile.
„Costurile de conectare variază în funcție de locație, și pot ajunge să fie între 5.000 și 15.000 de euro”, a declarat Teodorescu.
”Cea de-a unsprezecea stație de încărcare rapidă va fi la Ploiești și o vom construi până la finalul lunii. Acesta va avea capacitatea să încarce o mașină de la 0 la 80% în mai puțin de jumătate de oră, fiind ceva mai performantă decât cea din București”, a mai spus acționarul Renovatio.
Piața mașinilor electrice și hibride
În funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continuă să domine piața cu o pondere de 56%, care este însă mai mică comparativ cu cea din acceași perioadă a anului trecut (62,8% din piață), se arată în comunicatul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
În ceea ce privește autoturismele hibride sau 100% electrice, remarcăm o creștere importantă, de 89,7% (dar pe volume mici, respectiv 74 de unități în 2016 față de 39 în 2015) comparativ cu primele două luni din 2015. In funcție de culoarea preferată, alb și gri domină în continuare cererea, acestea înregistrând 33,1% și respectiv, 23,2% din totalul preferințelor. Urmează albastru cu 16,2% și negru cu 12,9%. Per total, în 2015, românii au achiziționat aproape 500 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, dublu față de numărul autovehiculelor de același tip vândute în 2014.
Autonomia mașinii
O mașină electrică ajunge să coste în jur de 30.000 de euro, dar dacă este luată prin programele susținute financiar de stat, deja puteți economisi mai bine de 5.000 de euro din start.
„S-au făcut calcule și cu o astfel de mașină se economisesc circa 5.000 de euro anual numai din sumele care ar fi fost date pe combustibil și lucrări de întreținere”, au mai declarat reprezentanții proiectului.