„Românii consumă milioane de pâini pe zi și este adevărat că mulți fac pâine de calitate proastă, dar clientul când merge să își aleagă o pâine alege una azi, una mâine și apoi se hotărăște ce este mai bun pentru el”, ne-a declarat Aurel Popescu, președinte Rompan.
Specialiștii spun că mâncăm acest gen de pâine doar pentru a ne umfla în burtă, în rest alt rol nu are acest produs.
„Franzela este un produs lipsit de conținut nutritiv, adică este un produs care nu îți face rău, dar nici bine. Eu am cerut multora să renunțe la franzelă pentru că, pe lângă faptul că nu are nici o calitate nutritivă, este și produs care te bagă în faliment”, a declarat pentru Libertatea, Viorel Marin, președitele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din Romania (ANAMOB).
Potrivit acestuia, pâinea albă este cea mai slabă în conținut nutritiv din grâu și este produsul tipic pe care consumatorul l-ar vrea, dacă este posibil să-i fie dat și gratuit. „Pâinea albă face parte din categoria greșelilor pe care le-am făcut după Revoluție, crezând că dacă o consumăm este bine. Pâinea cea mai sănătoasă este cea cu conținut nutritiv foarte mare, cu mai multă tărâță, mai multă proteină și așa mai departe”, a mai spus Marin.
Nu se știe câtă pâine se consumă la nivel de România, în schimb se știe că avem un consum la echivalentul a 150.000 de tone de grâu pe an.
Diversificarea pâinii
Trebuie să dispară ideea că există o pâine general valabilă, românilor le trebuie o diversificare a pâinii, sortimente adaptate specificului local, spun experții.
„Pentru pâinea noastră nu există un preț standard, atât de diversificată este, în schimb, noi alegem să cumpărăm o pâine care costă între 40 de bani și un leu”, a afirmat șeful ANAMOB.
„În opinia mea, trebuie să începem să facem pâine cu conținut nutritiv mai bun pentru că franzela nu se justifică din punct de vedere al calității care să o scoată în față la nivelul producției care este în România în prezent. Cu toate acestea, este impusă pe concepția că românul vrea o pâine cât mai ieftină, la care să nu conteze calitatea”, ne-a mai declarat Viorel Marin.
Bagheta franțuzească
Acest sortiment de pâine, are un echivalent de preț pe kilogram de peste 4 euro. Francezii au reușit să facă trecerea de la pâinea albă simplă către diferite sortimente, noi nu.
„Ei au făcut această trecere de la bagheta numai din făina albă, la bagheta cu multi-cereale sau cu semințe: noi nu am trecut de conceptul că poți să îți și spargi capul cu pâinea, numai ieftină să fie”, potrvit lui Marin.
În România, sunt 4.500 de producători de pâine, și din aceștia ar putea fi unii care fac pâine cu adevărat nocivă, afirmă reprezentanții producătorilor.