Episodul de spionaj informatic îndreptat asupra șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut aparent un final fericit, pentru că planul agenților angajați de o firmă privată israeliană ar fi fost dejucat la timp, spun procurorii DIICOT. Incidentul a băgat în priză serviciile secrete, care cer o lege care să-i ajute în astfel de cazuri.”Există un proiect de lege a securității cibernetice, formulat, care nu a fost aprobat de Senat, și care ar crește capacitatea de reacție la incidente informatice”, a declarat o sursă guvernamentală. Până acolo, descoperim că deși aparent nu suntem foarte vulnerabili în fața unor astfel de atacuri, există însă probleme în atribuirea unor contracte de milioane de euro pentru care se plătesc serviciile de protecție IT unor firme private. Aflăm astfel că cele mai importante instituții beneficiază de infrastructura IT oferită de către o firmă care câștigă toate licitațiile mari. Este vorba despre compania Romsys, ajunsă în custodia unui fond austriac, care a pus la cârma firmei tot un român, pe Bruno Horațiu Berdilă.
Abonată la ministere
Într-o prezentare laudațio de pe site-ul companiei aflăm că este printre puținele firme de IT agreate de NATO. Romsys a reușit să obțină contracte de milioane de euro pentru furnizare de servicii IT, dar mai ales protecție informatică pentru Ministerul Educației, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății, al Agriculturii și al Justiției. Anul trecut a venit rândul Ministerului de Interne să intre în această horă, după ce s-a dorit achiziționarea unor softuri antivirus, pentru care a plătit către Romsys 42 de milioane de lei pentru un contract de 42 de luni. Inclusiv Metrorex este asigurat informatic de această firmă, printr-un contract de 713.000 de lei.
În mod surprinzător, deși câștigă contracte pe bandă rulantă, această firmă care protejează datele celor mai mari instituții din România în fața unor atacuri cibernetice a intrat în insolvență cu două săptămâni în urmă. Și nu doar atât. Cel care a condus compania, până anul trecut, are mari probleme cu legea după ce procurorii au descoperit că a prejudiciat statul cu 4 milioane de euro. Bruno Horațiu Berdilă a fost arestat preventiv 30 de zile după ce ”în perioada 2011-2012, în calitate de administrator de drept al SC Romsys SRL, a înregistrat, în documentele financiar-contabile și în documentele justificative fiscale, operațiuni nereale, de achiziții de bunuri (soluții IT, consultanță pentru securizarea sistemelor informatice și licențe informatice) de pe teritoriul național, de la societăți comerciale de tip fantomă, controlate tot de el, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA-ului”, au explicat anchetatorii în motivarea reținerii. Toate aceste motive nu au pus nici un obstacol însă în câștigarea licitațiilor cu statul român.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro