”Legea insolvenței persoanelor fizice trebuie să intre în vigoare, astfel încât românii sufocați de datorii să aibă o alternativă viabilă și modernă la impasul financiar în care se află”, a declarat deputatul Ana Birchall, inițiatorul legii.
Orice astfel de lege este foarte așteptată de orice reprezentant al organizațiilor care apără interesele clienților bancari. „Am fi foarte bucuroși ca nu numai această lege să intre în vigoare. Noi am pledat pentru tripleta de legi, legea dării în plată, legea falimentului personal și legea conversiei creditelor în franci. Sperăm ca toate aceste trei legi să intre în vigoare pentru ca românii să aibă cât mai multe opțiuni pentru rezolvarea problemelor”, a declarat pentru Libertatea, Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).
Amânată prea mult
În cadrul discuțiilor, deputatul Ioan Cupșa a depus un amendament adoptat de Comisie prin care a specificat că termenul prorogării devine 31 mai, iar legea va intra în vigoare de la 1 iunie.
Cu toate acestea, inițiatorul legii ar fi dorit ca aceasta să între în vigoare mult mai devreme, chiar dinainte de Crăciun. Aceasta a făcut nenumărate demersuri și interpelări către ANPC, Ministerul de Justiție și Guvern pentru ca normele metodologice de aplicare a legii să fie elaborate în cel mai scurt timp, iar termenul de prorogare să fie suspendat.
„Am adresat Guvernului o serie de interpelări atât anul trecut, cât și în acest an, prin care am solicitat urgentarea procesului de elaborare a normelor metodologice pentru legea insolvenței persoanelor fizice. Contextul actual din societatea românească, în care găsirea unor soluții viabile pentru cei sufocați de datorii întârzie să apară, reclamă respingerea proiectului Ordonanţei de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice și elaborarea normelor în cel mai scurt timp”, a declarat Ana Birchall.
Ar putea exista o piedică
Deputatul se așteaptă ca și plenul Camerei Deputaților să dea un vot favorabil proiectului legislativ care respinge Ordonanța Guvernului de prorogare a termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice.
„Avem nevoie de Legea insolvenței persoanelor fizice cât mai curând, astfel încât debitorii de bună credință, aflați în necaz financiar, să poată să fie ajutați și să nu mai stea cu frica în sân de teamă că își pot pierde agoniseala de o viață sau că pot fi executați silit”, a mai declarat Birchall.
Amânari motivate
Forurile internaționale au spus despre legea falimentului personal că este una mult prea stufoasă și prea dificilă, din acest motiv mai trebuie prelucrată. În plus, autoritățile noastre au amânat legea pe motiv că trebui să de-a timp celor ce urmează să implicați în procese să se familiarizeze cu legea. Mai mult, s-a spus că nici nu există bani pentru crearea cadrului în care legea falimentului personal să fie aplicată.
Până la ora publicării acestui material reprezentanții băncilor nu au reușit să ne furnizeze un punct de vedere.