Un tânăr de 19 ani din Constanța, diagnosticat în 2012 cu cancer hepatic cu metastaze pulmonare, pentru care tratamentul cu un anumit tip de citostatice a venit mult prea târziu. După lupte crunte cu boala, după 29 de cure de citostatoice care nu au avut nici un efect benefic tocmai pentru că nu erau cele de care avea el nevoie și după trei intervenții chirurgicale nereușite, tătăl lui Sebastian a dat statul în judecată pentru a obține tratamentul de care fiul său avea atâta nevoie.
A câștigat bătălia cu sistemul, însă pentru pacient a fost mult prea târziu. Sebastian a murit în anul trecut, în ciuda luptei aprige pe care a dus-o atât cu boala, cât și cu sistemul român de sănătate.
”Dacă sistemul s-ar pune la punct și s-ar acorda medicamentele eficiente compensate, dacă testele genetice ar putea fi făcute la timp și s-ar investi în astfel de laboratoare, foarte mulți oameni ar avea o șansă și nu s-ar mai chinui în van”, spune tatăl lui Sebastian Ursache.
”Sistemul pare un sac fără fund”
Și Dorina, o pensionară de 65 de ani din Capitală, se tot întreabă când o să ajungă și în țara noastră un medicament care să-i vindece artroza de care suferă de mai bine de 5 ani. I s-au tot prescris tot felul de pilule care nu au avut nici un efect. Ba mai mult, multe dintre ele sunt și scumpe și, bineînțeles, că nu sunt compensate. ”Muncim o viață întreagă, plătim o grămadă de bani statului roman, iar când avem nevoie de ceva… primim doar bună ziua”, Dorina.
Bugetul Sănătăţii este compus din fondul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi bugetul Minieterului Sănătăţii. Conform datelor oficiale, Casa Naţională de Sănătate a cheltuit anul trecut, de exemplu, 23.6 miliarde de lei, adică 5,2 miliarde euro. Separat, Ministerul Sănătăţii a beneficiat anul trecut de 1,14 miliarde euro. Adică, bugetul sănătăţii a cheltuit anul trecut, în total, 6,4 miliarde de euro. Anul acesta bugetul ministerului a fost suplimentat cu 11%.
Cu toate acestea, banii nu ajung la pacienţi, în sensul dreptului la sănătate, conform Constituţiei.
”Ştim că teoretic bugetul sănătăţii pare mare, dar niciodată nu este deajuns pentru a acoperi nevoile bolnavilor. Nu ştim de ce, sistemul pare un sac fără fund şi rămânem mereu cu întrebarea: unde sunt banii?”, ne-a spus Rosalia Lepădatu preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.