„Am început Mulţumesc.org că un punct de plecare pentru a calcula nişte matrici de performanţă obiective pentru activitatea legislativului. Conform principiilor managementului, nu poţi administra sau controla ceea ce nu măsori. Iar impresia noastră, a echipei, este că aproape în întregime activitatea legislativului e privită printr-o perspectiva de bârfă, zvon şi sloganuri de campanie”, a declarat pentru Libertatea, Bogdan Bocșe, fondatorul proiectului Multumesc.org.
Tânărul IT-ist spune că vrea să urmărească un proces legislativ bazat pe date concrete şi evaluat pe baza unor date obiective. „Vrem să facem alegerile pe baza a ceea ce s-a întâmplat, nu pe baza a ceea ce se promite. În acest sens, am văzut Mulţumesc.org că o piatră la temelia obiectivităţii şi transparenţei”, a mai afirmat Bogdan.
Cât cheltuie tinerii
Pentru Mulţumesc.org, investiţia iniţială a fost timpul celor trei tineri şi expertiză lor în arhitectură soluţiilor cloud şi în aplicaţii web (Bogdan Bocşe), web design (Olesea Harea, Commited Software) şi logo design (Marian Stoian).
Din punctul de vedere al costurilor operaţionale, ele au o parte fixă (pentru interpretarea periodică a datelor – aproximativ 90 de lei/lună) şi o parte variabilă (în funcţie de numărul de accesări, aproximativ 22 de lei la 100.000 de utilizatori).
O parte din aceste costuri le-au susţinut din banii de buzunar, o parte din donaţiile utilizatorilor, care până acum s-au devedit a fi infime, de ordinul a câțiva euro.
Importanța unui astfel de proiect
Datele prezentate în acest proiect sunt ușor de accesat de oricine. În acest fel puteți vedea și cât de bine vă reprezintă aleșii dumneavoastră. „Puteți vedea rata de absenţa la votul plenar, număr de comunicate DNA în care apar deputaţii, număr de iniţiative legislative propuse. Cu siguranţă, această informaţie nu e suficientă pentru a răspunde la întrebarea „eu cu cine votez?” Dar poate ridica nişte semnale de alarmă în ceea ce priveşte „Eu cu cine nu votez”, a mai spus inițiatorul proiectului.
Chiar dacă numărul de iniţative legislative sau prezenţa la votul plenar nu sunt nişte măsuri suficiente pentru a judecă activitatea unui deputat, e sufient pentru a te face să te întrebi „Vreau să votez pe cineva care are un număr de iniţiative legislative mai mic decât numărul comunicatelor DNA în care apare?”
„Mulţumesc.org e un proiect pilot pentru cum credem că ar trebui să funcţioneze comunicarea dintre reprezentaţi şi electorat: pe baza unor metrici şi a unor rezultate concrete. Realizăm că datele analizate acum sunt insuficiente pentru a surprinde complexitatea procesului politic şi legislativ”, afirmă Bogdan.
Senatorii nu pot fi urmăriți
Cum spuneam și la început, proiectul este medit să urmărească activitatea deputaților și senatorilor, dar deocamdată în cazul senatorilor nu s-au făcut progrese pentru că sistemul It al Senatului României este unul foarte învechit. „Ultimul set de date adăugat reprezintă comunicatele DNA în care apar unii dintre deputaţi, precum şi posibilitatea de a sorta deputaţii după numărul acestor comunicate. Am numit asta, poate într-un mod prea plastic, „indice de penalitate” – fără însă a vrea să sugerăm vinovăţia respectivilor”, ne-a mai declarat Bogdan Bocșe.
Tinerii mai lucrează, în paralel, în parteneriat cu o firmă care analizează date publice (Monitorul Oficial, Portalul ONRC şi altele) pentru a afişa lista tuturor firmelor, existente sau desfiinţate, deţinute de domnii deputaţi.