Spre deosebire de bănci sau unele IFNuri, acestea nu vă cer cartea de muncă, nu vă întreabă de veniturile lunare sau alte date financiare personale. La amanet trebuie să aveţi doar o carte de identitate şi un obiect pe care să-l amanetaţi. În ziua de astăzi, puteţi duce la amanet aproape orice obiect care are valoare. Sunt unele case din acest business care acceptă frigidere (chiar dacă sunt mai greu de cărat la amanet), plite electrice, fiare de călcat, storcătoare, maşini, ceasuri şi multe alte astfel de obiecte.
Pentru a nu avea probleme, ideal ar fi să faceţi dovada proprietăţii bunurilor (prin facturi, certificate de garanţie, accesorii). În acest fel, aveţi ocazia să primiţi şi o sumă mai mare de bani, dacă de asta aveţi nevoie. În schimb, niciodată nu luaţi mai mult decât aveţi nevoie, chiar dacă valoarea obiectului gajat este mare. Cu cât veţi lua mai mulţi bani, cu atât va trebui să aduceţi mai mult înapoi.
Aur, argint şi bijuterii
Aurul e cel mai amanetat metal din lume şi nici România nu face excepţie de la această regulă. Astfel că pentru cei de la amanet este foarte uşor, după o scurtă examinare, să vă pună pe masă o ofertă, mai ales dacă aţi mai făcut afaceri cu ei. În general, oferta ţine cont de puritatea aurului, iar cu cât atârnă mai greu, cu atât suma este mai mare. Preţul pentru aur se poate schimba de la o zi la alta, pentru că firmele ţin cont de cum evoluează preţul acestuia la Banca Naţională a României.
Casele de amanet primesc şi bucăţi de bijuterii şi bijuterii întregi, atât timp cât este un metal cu valoare mare. Cei de la Tezaur vă oferă 108 lei pe gramul de aur, dacă are 18k, iar dacă mergeţi cu 10 grame din acest metal pentru amanet, puteţi obţine 1.080 de lei, iar după 30 de zile va trebui să returnaţi cu 97 de lei mai mult.
Aurul este de departe cel mai folosit ca garanţie pentru împrumuturi
Electronice şi electrocasnice
În general, când vorbim de electronice, perisabilitatea acestora este foarte mare, iar dacă vreţi să aduceţi aşa ceva la amanet ar fi bine să fie un aparat recent ieşit pe piaţă, nu mai vechi de un an sau doi, altfel nu prea aveţi şanse să le amanetaţi. Reporterii ziarului Libertatea s-au plimbat prin Bucureşti cu un aparat de fotografiat a cărui valoare de achiziţie a fost de 1.500 de euro, dar vechi de 4 ani. Nici una din casele de amanet nu au dorit să-l primească, pentru că era mult prea vechi. Aceeaşi poveste şi când a venit vorba despre o cameră video, veche de 8 ani.
Ce trebuie să mai ştiţi este că în cazul electronicelor de genul telefoanelor sau laptopurilor, suma pentru amanetarea produsului dumneavoastră nu depăşeşte mai mult de 40%. Asta înseamnă că pentru un telefon de 3.000 de lei veţi primi în jur de 1.200 de lei. Mai mult, potrivit reprezentanţilor Credit Amanet, pentru un telefon Samsung S6 Edge, spre exemplu, dobânda este de 0,9% pe zi. Asta înseamnă că pe lângă cei 1.200 de lei veţi mai avea de returnat , după 30 de zile, alte 324 de lei. Adică un total de 1.524 de lei.
Auto
Dacă în cazul aurului şi argintului totul ţine de caratele bijuteriilor şi de greutatea acestora, la autoturisme lucrurile se complică. Experţii evaluează pe loc şi în unele cazuri oferă 50% din valoarea bunului lăsat drept garanţie. Unele case de amanet sunt ceva mai generoase când vine vorba de maşini şi pot oferi şi până la 75% din valoarea evaluată a acestora. Amanetul nu se opreşte numai la autovehiculele pe patru roţi, astfel că puteţi veni şi cu motocicleta, dacă aveţi probleme financiare. Condiţiile sunt aceleaşi. La AGS Amanet am încercat să amanetăm un Volkswagen Golf 3, din 2002, aşa că reprezentanţii firmei ne-au oferit o dobândă de 0,5% pe zi. Asta ar fi însemnat că dacă obţineam o sumă de 500 de euro pentru maşină, în 30 de zile am fi avut de returnat 575 de euro.
Antichităţi
Dacă aveţi un tablou vechi acasă şi credeţi că puteţi obţine o sumă frumoasă de bani pe el, atunci puteţi să apelaţi la un amanet. Ideea este că înainte să faceţi asta, va trebui să trimiteţi casei de amanet o scurtă descriere a acestuia în care să fie cuprinse vechimea, pictorul, mărimea, dar şi câteva poze, pentru ca evaluatorii să vă poată spune dacă merită să faceţi drumul până acolo. Indiferent de situaţie, dobânzile pentru astfel de obiecte de artă sunt destul de mari, în general ajungând şi până la 0,9% pe zi. Am încercat să obţinem un astfel de împrumut de la Credit Amanet, iar recomandările lor sunt cele de mai sus. În cazul celor de la Tezaur, am încercat de două ori în aceeaşi zi şi după ce am fost ţinuţi minute în şir la telefon ne-am lăsat păgubaşi. Cert este că pentru o evaluare de astfel de obiecte, Tezaur nu are decât o sucursală la care primeşte antichităţi.
Condiţii
Dacă nu reuşiţi să achitaţi sumele restante până la finele contractului, trebuie să anunţaţi casa de amanet de acest lucru şi e posibil să obţineţi o prelungire a contractului. Asta dacă nu vreţi să pierdeţi obiectul pe care l-aţi lăsat gaj pentru creditul primit. Dacă nici după această prelungire nu plătiţi, atunci vă pierdeţi dreptul de proprietate asupra obiectului depus garanţie, iar casa de amanet este liberă să-l scoată la vânzare.
Afacerea de achiziţie de metale preţioase merge mână în mână cu schimbul valutar
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro