Seria tratativelor la nivel înalt a fost deschisă de întâlnirea dintre E.S. domnul Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi, ambasador al Statului Qatar la Bucureşti și senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu. În cadrul discuţiilor, ambele părţi au subliniat importanţa diplomaţiei parlamentare în vederea dinamizării relaţiilor dintre România şi Statul Qatar pe plan politic, economic, cultural şi educaţional. La acest capitol, partea română și-a expus disponibilitatea unor posibilităţi de cooperare pe plan economic, în special în domeniul mineritului, dar şi la nivel universitar, inclusiv prin e-Learning. În cazul industriei extracției de minereuri a fost vizată Valea Jiului, zonă ca fiind cunoscută pentru tradiția în minerit, dar care acum se confruntă cu grave probleme din cauza închiderii exploatărilor și a șomajului.
Cam în aceeași notă s-a derulat și întâlnirea dintre E.S. Hussain Taha Hassan SINJARI, Ambasador al Republicii Irak în România și politicianul român, lider al grupului parlamentar UNPR. În cadrul acestei întrevederi, ambele părţi au subliniat necesitatea valorificării legăturilor tradiţionale dintre România şi Irak la nivel parlamentar, economic, dar şi cultural şi universitar. Irakul este un partener important al României în Orientul Mijlociu şi, totodată, un factor cheie pentru stabilitatea în întreaga regiune. Cei doi parteneri de discuţii au stabilit de comun acord continuarea acestui dialog şi cooperarea pe multiple planuri, inclusiv pe cel al industriei extracției de minereu, spre beneficiul ambelor părţi.
În cadrul dialogului cu E.S. domnul Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul Republicii Arabe Egipt la București, senatorul UNPR Vochițoiu a atins și problemele legate de scăderea numărului de turiști români în Egipt, pe fondul deteriorării situației de securitate în această țară, precum și ameliorarea regimului vizelor, călătoria cetățenilor din cele două țări făcându-se pe bază de viză. Au mai fost detaliate aspecte legate de relațiile comerciale România-Egipt, subliniindu-se atât potențialul exportului de cereale românești în Egipt, cât și cel al exportului de tehnologie a mineritului.
Firește, toți partenerii de discuții au fost invitați să viziteze județul Hunedoara pentru a vedea pe ”viu” unde ar putea ajunge eventualele investiții ale țărilor lor, dar și pentru a cunoaște siturile dacice de la Sarmisegetuza – leagănul formării poporului român.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro