„Am revenit cu o interpelare la adresa Guvernului în care am cerut să mi se comunice care sunt motivele pentru care Directiva 2014/17/UE, intrată în vigoare și salutată de celelalte state europene la 21 martie 2016, nu a fost încă transpusă în legislaţia românească”, a declarat deputatul.
În România, discuția în spațiul public pe această directivă durează de cel puțin doi ani de zile, în condițiile în care există un proiect de lege inițiat și depus în data de 12 februarie 2014 și care se inspiră din prevederile Directivei 17/2014.
Băncile, obligate la transparență
Potrivit acestei directive europene, băncile sunt datoare să informeze clientul cât mai explicit cu privire la riscurile pe care și le asumă, iar în cazul fluctuațiilor cursului de schimb care determină o schimbare cu 20% mai mare față de suma care trebuie rambursată, de asemenea, instituțiile financiare sunt obligate să își atenționeze clienții.
Totodată, viitoarea lege de transpunere a Directivei trebuie să prevadă obligația băncilor de a furniza informații cu privire la rata dobânzii, atât în stadiul contractual, cât și în stadiul precontractual, de a prevedea măsuri pentru a asigura conștientizarea de către consumatori asupra riscului pe care și-l asumă și a faptului că au posibilitatea de a-și limita expunerea la riscul prezentat de cursul de schimb valutar pe durata creditului.
În acest context, Ana Birchall a subliniat faptul că „transpunerea Directivei Europene 17 poate evita, spre exemplu, pe viitor, probleme de tipul clauzelor abuzive sau din categoria produselor financiare toxice vândute de bănci”.
Fără derapaje ca în cazul francului elvețian
“Mai mult, astfel de măsuri prevăzute în directivă pot preîntâmpina alte crize de tipul celei cauzate de francul elvețian, care a afectat sute de mii de români fără nicio vină. Transpunerea Directivei 17 în legislație în cel mai scurt timp este un imperativ pe care instituțiile abilitate trebuie să și-l asume. Românii nu trebuie să mai fie lipsiți de anumite prevederi în contractele de împrumut de care se bucură ceilalți cetățeni europeni”, a susţinut deputatul Ana Birchall.
Este nevoie de transformarea acestor proiecte legislative în realitate practică care să ofere românilor sufocați de datorii alternative viabile, europene și moderne pentru ieșirea din impas.
O altă lege care ar putea ajuta românii este Legea conversiei, de care debitorii cu credite în valută s-ar putea folosi pentru a mai scădea povara ratelor. Dar deși, și aceasta a fost propusă, vor mai trece luni bune până să o vedem intrată în vigoare.