„Cu ce diferă această ordonanță față de vechea? În primul rând aceasta, recunoaște capacitatea fiscal-bugetară pe care o avem, și încearcă să rezolve ce ne stă la dispoziție în perioada următoare. Discutăm de o sumă care nu ar putea să rezolve toate inechitățile din sistem și suntem cu toții conștienți de acest lucru”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, într-o conferință de presă, la Guvern.
Nu toți vor fi mulțumiți
Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulțumită, a mai afirmat ministrul. „Așa se pune problema, cu aceste puține resurse pe care le avem, ce putem să facem? Și avem opțiunea să încercăm să cârpim pe ici pe colo, toată grila de salarizare, cum a fost încercat deja și nu am avut un prea mare succes sau avem opțiune să ne concentrăm resursele acolo unde este cel mai mare nevoie”, a mai spus ministrul Muncii.
Acest lucru înseamnă că baza salarială va fi decomprimată în sus și va duce până la un prag de inflexiune permis de buget să se regleze.
Solidaritate, chiar dacă există foamete
Chiar dacă sunt aproape jumătate de million de români din cei peste 1,2 milioane de bugetari, care ar trebui să beneficieze de această mărire salarială, ministrul îndeamnă la solidaritate. „Da, putem fi frustrați că nu vom avea și noi, începând cu august sau septembrie, modificări ale salariului, și da, sunt multe familii ocupaționale și zone ale acestor familii ocupaționale care pot spune acest lucru. Dar până la urmă, este o chestiune de solidaritate și trebuie să ne uităm la cei care de abia își câștigă existența, darămite să încerce să fie aproape de cetățean și să se dea spre cetățenii acestei țări”, a mai spus Dragoș Pîslaru.
Potrivit oficialului, dezbinarea dintre familiile ocupaționale nu va ajuta la nimic. Din acest motiv, profesorii să nu spună că sunt mai importanți decât doctorii, doctorii, mai importanți decât magistrații, magistrații, mai importanți decât armata, iar aceasta mai importantă decât administrația publică, nu vom ajunge nicăieri.
Dezbatere publică, pe 15 mai
Proiectul va fi scos în dezbatere publică în data de 15 mai, iar până atunci nu se poate vorbi de nici un proiect. „Dacă nemuțumirile legate de proiect vor fi mai mari decât beneficiile nu vom merge cu acest proiect de ordonanță mai departe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Ordonanța pe care o avem în vedere, nefiind una care să schimbe legea cadru, nu va schimba nici o indemnizație sau sporuri, a mai spus ministrul Muncii. „Noi nu ne propunem prin această ordonanță să corectăm ceea ce toate guvernele din ultimii ani, din 2010 încoace, nu au putut corecta. Noi vom avea o ordonanță de corecție adusă la salarizarea din zona bugetară. Prin urmare, sporurile și indemnizațiile și orice măsură sectorială specifică unei familii ocupaționale vor rămâne așa cum sunt ele la momentul actual”, a mai afirmat ministrul.
Sănătatea stă să explodeze
„În sănătate situația este explozivă, lucrurile riscă să iasă de sub control. Avem peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali care au plecat în afară. Am transmis că nu renunțăm la rezolvarea de urgență a inechităților salariale din sistemele noastre”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședinte Federația Sanitas din România.
Potrivit lui, sindicaliștii nu pot lua pe bucăți legea și nu se pot duce în fața celor peste 100.000 de membri de sindicat să le spună că se rezolvă problema salarială numai pentru unii.
„Cei vizați sunt salariații cu venituri între 1.250 și 2.500 de lei, dar mie imi este foarte greu să le spun colegilor mei să mai aștepte câțiva ani până le vor crește salariile. Pentru am cerut noi este vorba de 50.000 de persoane, impactul bugetar este de 22 de milioane lunar”, a mai spus Sepi. Din punctul său de vedere, ordonanța nu este decât o cârpeală, pentru că numai anumite grupe bugetare vor primi această majorare salarială.
Învățământul, o Cenușăreasă
Cei din educație spun că învățământul este iar văzut ca Cenușăreasa societății, mai ales când toată lumea vede cum se măresc salariile aleșilor.
„Nu suntem mulțumiți de ordonanță că acum ne-au spus că vor să mărească la bază și restul să stagneze, păi asta înseamnă că încep să se suprapună pe anumite salarii pe diverse trepte și funcții. Asta înseamnă că o să ajungă o femeie de serviciu să aibă mai mult decât un asistent universitar, poate de cât un lector. Este inadmisibil, trebuie să vedem pregătirea, trebuie să vedem competența și nivelul de pregătire al fiecăruia și importanța pe care o are în societate”, a declarat Ilare Bordeașu, vicepreședinte Alma Mater.
„Ca să rămână în învățământul superior, un tânăr ca să îmi ia locul, acesta ar trebui să aibă un salariu de 1.200 de euro, iar acum câștigă 250-300 de euro. Nu spunem că ar trebui să crească acum cu această sumă, dar în termen de cinci ani se poate face”, a mai spus Bordeașu.
Dacă o cererile sindicaliștilor nu vor fi rezolvate, aceștia au amenințat că vor ieși în stradă în cel mai scurt timp.