Avansurile în unele cazuri depășesc și 40% din valoarea creditului. BCR este ultimul creditor care a recurs la această metodă „de a se pune la adăpost” de cadrul legislativ. Astfel că, începând de astăzi, banca a mărit avansul minim la creditele ipotecare / imobiliare Casa Mea la 35%. Odată cu noul context legislativ care permite clienților să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanția creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară. „BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședite Retail&Private Banking, BCR.
Raiffeisen Bank a fost prima bancă de la noi care a făcut acest pas spre majorarea avansului minim. Acum, austriecii oferă credite cuprinse între 5.000 și 300.000 euro (echivalentul în lei) pentru credite în lei sau între 5.000 și 250.000 euro pentru credite în euro. Împrumuturile se oferă pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 30. Valoarea maximă finanțată din valoarea imobilelor aduse în garantie este de până la 65% pentru credite în lei (avans minim de 35%) și până la 60% pentru credite în euro (avans minim de 40%).
BRD vine și ea cu avansuri diferențiate dar în funcție de pragul împrumutului. „Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)”, potrivit oficialilor băncii.
Alpha Bank și-a modificat și ea plafoanele pentru avansul minim. Iar în acest sens a procedat la a micșora garanția la 70% din valoarea de piață a imobilului, pentru creditele in lei (adică avans de minim 30%) și la 60% din valoarea de piata a imobilului pentru creditele în euro (adică 40% avans). Alpha Bank mai oferă și o marjă contractuală, fixă pe toata perioada de creditare care poate ajunge până la 35 de ani.
În cazul Bancpost, creditorul anunță că nu oferă credite ipotecare mai mici de 10.000 de euro, iar avansul minim este de 33% pentru creditele în lei și de 43% pentru creditele acordate în moneda europeană. Și această bancă oferă o perioadă de creditare de până la 35 de ani.
Garanti Bank modifica, în urmă cu o lună, politica de creditare la împrumuturile imobiliare în euro. Astfel, avansul minim pentru un credit de investiții imobiliare în euro devenea 40%. Condițiile de accesare aferente creditelor în lei rămân neschimbate, atât în ceea ce privește avansul minim, cât și ponderea creditului în valoarea garanției.
“Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare în euro este de natură prudențială și vine în urma unei analize a pieței și a estimărilor aferente. Garanti Bank are un produs imobiliar foarte competitiv și vom continua să fim alături de clienții noștri pentru a le oferi cele mai bune soluții financiare, atât în lei, cât și în euro”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank.
Banca italiană Intesa Sanpaolo majora și ea avansul pentru un credit imobiliar până la 25%. Banca impune și un gradul mediu de îndatorare de 54%, în timp ce gradul maxim de îndatorare poate urca pana la 65%. Perioada de rambursare este între 6 luni și 35 de ani și pentru un astfel de credit se pot lua până 3 codebitori.
Banca Românească și-a majorat și ea avansul pentru un credit ipotecar până la 35% pentru lei și la 40% pentru euro.