Gheorghe Zvîncă (69 de ani), din localitatea botoșăneană Suharău, a depus în bancă, în anul 1981, suma de 52.768 de lei, bani cu care urma să-și achiziţioneze un autoturism Dacia. Anii au trecut, maşina mult dorită nu i-a mai fost alocată, iar acum, potrivit unei ordonanţe de Guvern, acesta poate să-şi recupereze banii depuşi, plus dobânzile aferente, sumă ce se apropie de 30.000 de lei.
În timp, însă, bărbatul a decis să nu mai folosească buletinul de identitate din motive religioase, dar nu înainte de a semna 2008 o procură notarială prin care fiul său este împuternicit să recupereze banii de la bancă. Acum, reprezentanţii instituției financiare mai solicită o nouă declaraţie notarială, care nu poate fi făcută întrucât titularul contului nu mai are buletin de identitate, iar singura copie pe care o deţine nu este valabilă în faţa norarului.
Banca spune că așa e legea
”Eu consider că se face un abuz. Buletinul meu, pe care nu-l mai am, exipră în 2048. Deci este vabil şi eu pot demonstra asta cu copia pe care o deţin. În plus procura notarială pe numele fiului meu nu a fost revocată. Cu alte cuvinte fiul meu trebuie să discute cu reprezentanţii băncii şi nicidecum eu. Din acest motiv am ales să fac greva foamei până când reprezentanţii băncii îmi vor da banii”, a declarat Gheorghe Zvîncă.
Bătrânul nu este la prima încercare de greva foamei în faţa sediului din Dorohoi al băncii. Zilele trecute a mai avut o încercare, însă obținuse acordurile de la Poliţie şi Jandarmerie. ”Sunt în regulă acum! Nu mă mişc de aici până nu-mi dă banii, mai ales că Ordonanţa de Guvern spune că perioada de despăgubire expiră anul viitor. Eu buletin nu-mi mai fac că nu-mi trebuie. Numerele alea 13 de pe el nu sunt în regulă”, a mai declarat bătrânul.
Reprezentanţii băncii susţin însă că nu este vorba de niciun abuz. Legea prevede la orice operaţiune efectuată, mai ales aceasta unde se discută de o sumă consistentă de bani, trebuie făcută cu legitimarea persoanei în cauză cu un act de identitate în original şi dovada notarială solicitate care nu poate fi semnată tot din cauza lipsei cărţii de identitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro