Nu ar trebui să mire pe nimeni dacă peste patru ani primăriile nu vor mai da autorizaţii de construcţie fără proiectul energetic al viitoarei construcţii. Începând cu anul 2020, România, împreună cu celelalte ţări europene, vor introduce în legislaţiile lor obligativitatea ca orice imobil nou să fie prevăzut din construcţie cu sistem energetic autonom, adică să-şi producă singur energia.
Asta presupune folosirea surselor de energie curate, respectiv energia soarelui şi vântul. Cum se va alimenta însă o asemenea locuinţă noaptea, când nu bate vântul, de exemplu? Este evident că trebuie să aibă un sistem de stocare a curentului.
În acest moment, două componente de bază ale viitorelor case inteligente, respectiv panourile solare sub formă de disc şi bateriile de stocare a energiei soalre de tip ROM – EST (Energy Storage Tehnologies) sunt studiate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu-Vâlcea (ICSI).
Panoul solar sub formă de parabolă este capabil să, producă cea mai ieftină energie regenerabilă din toate câte exstă în acesty moment. Singura problemă a lui este, deocamdată, preţul foarte ridicat. Aceste tip de sursă de energie este foarte indicat în zoenele cu mult soare, iar ţara noastră se îndrepată, din câte se vede, spre o climă subtropicală.
În Europa se stochează doar 5% din energia produsă
În ceea ce priveşte bateriile electrochimice ROM EST de stocare a energiei de la ICSI, acestea sunt deja gata să intre în sistemul integrat al noii ere a energiei electronului, care va înlocui energia carbonului.
În prezent, exista o capacitate limitată de stocare în cadrul sistemului energetic European, de aproximativ 5% din capacitatea totală instalată. Este vorba despre stocarea sub forma de hidro-pompaj, localizat în special în zonele muntoase. Surplusul de energie din reţea este folsoit de pompe electrice pentru a ridica apa din râuri în spatele unor baraje aflate la înălţime. Când dispare energia în surplus, apa revine în râuri antrenând turbienle de producere a energiei hidroelectrice.