Sfântul Ioan s-a născut în anul 1644, din părinți creștini. La vârsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpără cu gândul de a-l sodomiza, potrivit crestinortodox.ro. „Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu ține ce vreau!”. „Ba-răspunde tânărul-stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”. Apărându-și demnitatea și curăția, Ioan îl omoară pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și așa l-au dus spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis. Această a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunță la credința în Hristos îl va luă de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mână eparhului cetății și aruncat în temniță. A fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viață Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.
A fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai, tipărit la Constantinopol în 1843 și în Mineiele românești, începând cu ediția de la Mănăstirea Neamț din 1846.
În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât că acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română.
Generalizarea solemnă a cultului sau a avut loc în octombrie 1955.
Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul
Glasul 4
Astăzi duhovnicește prăznuiește Biserica dreptcredincioșilor, și cu bucurie strigă: Veniți, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărătească cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat și bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul
Glasul 4
Arătatu-Te-ai astăzi lumii…
Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumusețat cu curăția, tânărul ostaș al Mântuitorului, luminând pe toți cei ce strigă: Bucură-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!
Foto: crestinortodox.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro