Sfânta Glicheria a fost fiica unui guvernator român. După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. Refuză și la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus și a sfărâmat-o. Prefectul a poruncit să fie bătută și aruncată în temniță. Dorea că Glicheria să moară prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer și îi aducea hrană. Temnicerul Laodicius văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în fața prefectului. Pentru această mărturisire temnicerului i se va tăia capul, scrie crestinortodox.ro.
Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfântă muceniță și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care vindeca tot felul de boli grele.
Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria
Glasul 4
Mielușeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărătesc întru Ține; și mor pentru tine, că să viez pentru Ține; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfintei Mucenițe Glicheria
Glasul 3
Fecioară astăzi…
Pe Fecioara și de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ți-ai păzit fecioria ta nestricată, și din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cunună, te-a încununat pe tine Hristos Dumnezeu.
Tot astăzi, se face pomenirea:
- Sfântului Mucenic Laodichie;
- Sfântului Cuvios Serghie Mărturisitorul;
- Sfântului Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei;
- Sfântului Sfințitului Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei;
- Sfântului Cuvios Nichifor, preotul Mănăstirii Efes;
- Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton;
- Sfântului Cuvios Ioan Iviritul;
- Sfântului Cuvios Gheorghe Iviritul;
- Sfântului Cuvios Gavriil Iviritul și a monahilor sfinților cuvioși mucenici iviriti.
Foto: crestinortodox.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro