Asta înseamnă că dacă ați cumpărat un apartament de 80.000 de euro, pentru acesta ați putea scoate din buzunar, ca să îl dați în plată, între 1.600 și 2.400 de euro.
„Adevărata problemă este la ce bază de calcul se aplică acest impozit, nu lipsa impozitului ce este cert, ci mai degrabă asupra cărei valori se va aplica acest impozit. Opiniile sunt împărțite în sensul că impozitul se poate aplica asupra clădirii date în plată sau asupra datoriilor stinse. Ambele proceduri sunt posibil de aplicat și sunt susținute de tranzacția în sine”, a declarat pentru Libertatea, Adrian Bența.
La cedarea activului, valoarea clădirii ca bază de calcul pentru impozit este o procedură des întâlnită în darea în plată făcută cu acordul ambelor părți. În același timp, prevederea normativă mai amintește că baza de calcul a impozitului este valoarea trecută în documentația notarială de dare în plată, documentație ce trebuie să se raporteze la valoarea datoriilor stinse prin darea în plată.
Foarte recent și Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu Camera Notarilor au comunicat un punct de vedere prin care baza de calcul a impozitului este stabilită ca valoare a datoriilor stinse, datorii ce pot fi mai mari uneori decât valoarea casei date în plată.
Contenstațiile, inevitabile
„Darea în plată reprezintă deschiderea Cutiei Pandorei. Contestații asupra aplicării acestei legi vor exista și din partea celor care susțin aplicarea legii ca măsură socială, justificată în cazurile în care darea în plată este singura soluție a persoanei fizice pentru a supraviețui financiar cât și din partea celor care ar dori să își ia un credit în această perioadă și nu mai reușesc pentru că avansurile cerute de bănci în urma publicării legii presupun mulți ani de economii”, a mai declarat Bența.
Potrivit lui, în perioada următoare se vor majora chiriile și este greu de crezut că peste puțin timp persoana ce își dorește o casă și stă cu chirie va mai reuși să strângă un avans de multe zeci de mii de euro.
”Raportându-ne la procedurile fiscale, autorii legii au omis un lucru foarte important, respectiv faptul că această renunțare la o proprietate – chiar dacă este făcută unilateral – reprezintă un transfer de bunuri imobile între persoane, transfer ce este supus impozitului”, a afirmat consultantul fiscal.
Darea în plată nu este un lucru nou, este o procedură uzuală în activitatea economică și procedura de impozitare există.