Ministerul Finanțelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat care va avea scadența în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Totul se face prin programul Fidelis care va începe în luna iulie și va avea titluri de stat în valoare de 100 de milioane de lei.
Cine poate participa
Orice persoană fizică, de peste 18 ani, poate participa la această emisiune jubiliară prin cumpărarea de titluri de stat cu o valoare nominală de 100 de lei. Valoarea este de 10 ori mai mică decât cea a unui titlu emis de stat, anul trecut. Decizia de a micșora valoarea este de a face titlurile de stat mai accesibile populației. Cu toate acestea, anul trecut dobânda a fost de 2,15% pe an. Anul acesta încă nu se cunoaște bonificația oferită de stat, dar se știe că dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice sunt venituri neimpozabile.
Lipsa impozitării le face mai profitabile decât depozitele oferite de bănci. În momentul de față, dobânzile oferite de depozitarii noștri se ridică la maximum 3.5-4 procente pentru economiile în lei, dar după ce se scade impozitul pe profit și alte costuri pe care băncile le percep, s-ar putea să aveți surpriza că ridicați de la bancă mai puțini bani decât ați depus.
Loteria Finanțelor
Ministerul Finanțelor Publice va organiza, la scadență, o loterie aniversară prin care 100 de persoane fizice, deținători de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor câștiga premii de câte 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deținute.
Cum se cumpără
Cei interesați se prezintă la una din băncile care distribuie emisiunea de titluri de stat și precizează numărul de titluri de stat pe care dorește să le cumpere. Prezintă actele identificare și dovada plății titlurilor de stat (în cazul în care plata s-a făcut printr-o altă bancă).
La subscriere, cumpărătorii sunt obligați să ofere datele contului bancar personal sau, în cazul în care nu au un cont bancar deschis, să deschidă unul la oricare bancă. După realizarea subscrierii, cumpărătorul va primi două exemplare ale formularului de subscriere.
La subscrierea titlurilor de stat prin băncile intermediare nu vor exista costuri pentru cumpărători. Investitorii care doresc vânzarea titlurilor înainte de scadență, le pot vinde oricând prin băncile intermediare, care furnizează cotații zilnice de preț.