La Turnul Eiffel, în jurul prânzului, zeci de mii de oameni se înghesuiau, care mai de care, să-și găsească o poziție cât mai bună pentru un selfie memorabil. Învolburat peste măsură, râul Sena a fost mai fotografiat ca niciodată.
Turiștii n-au putut să se plimbe cu vaporașele, deoarece navigația pe Sena este oprită. ”Din cauza debitului foarte mare de apă, vapoarele nu mai pot trece pe sub poduri”, îi explică un părinte copilului, dornic să urce pe vas. Cupluri de îndrăgostiți stau rezemați pe marginea podului și privesc la gesturile tandre ale porumbeilor.
”Speak english” și ”alba-neagra”
În furnicarul de turiști se aude des vorbindu-se limba română. Sunt turiști, dar și mulți ”șmenari”, care încearcă să-i păcălească pe cei care cad gură-cască la jocul ”alba-neagra”. ”No picture, no picture!”, reacționează ”scamatorul”, când vede că aparatul îndreptat spre el.
”Speak english?”, este noul mod prin care femeile de etinie rromă încearcă să scoată bani de la străni. Acestea umblă cu un tabel de hârtie în mână și cu un pix și se prefac că strâng fonduri pentru te miri ce asociații caritabile. Am fost abordați și noi, dar am ghicit-o. Femeia a intrat în vorbă cu noi: ”Ce să facem, nu cerșim! Dacă ține, ține! Campionatul European ne omoară. De sâmbăta viitoare se închide Turnul Eiffel și va fi multă poliție aici. Nu mai putem să ne facem treaba”. Lângă Turnul Eiffel se amenajează un mega-fan-zone, unde se vor strânge 90.000 de fani pentru a urmări pe ecrane gigant meciurile de la Euro 2016.
Mici intreprinzători români din jurul simbolului Parisului sunt peste tot. Conduc taxi-biciclete pentru 15 euro cursa pe la obiectivele importante sau vând diverse suveniruri.
Cel mai important lucru este că viața și-a reluat cursul normal la Paris, iar forțele de ordine sunt în permanentă alertă. Până și la toaletele de lângă Turnul Eiffel, turiștii sunt scanați la bagaje. ”Securitatea este maximă. Nu se mai acceptă niciun compromis. Cine mișcă în front este curățat. Francezii vor să dea un exemplu pentru cei teroriști!”, ne-a povestit fostul mare canotor Vasile Tomoiagă, stabilit la Paris.
Traficul cu mașina prin capitala Franței este o adevărată aventură. Metroul face toți bani!
Parizienii zâmbesc din nou, dar trauma atentatelor din 13 noiembrie 2015 este departe de a se fi închisă. Coroanele de la Bataclan vorbesc de la sine. În numai trei ore, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, un comando jihadist a ucis 130 de persoane și a rănit peste 350 de oameni. De atunci, Franța a intrat într-o nouă eră în domeniul securității.
17 milioane de euro pentru siguranța Euro 2016
Organizatorii turneului final Euro 2016 au alocat un buget de 17 milioane de euro, patru milioane de la UEFA, pentru planul de securitatea fără precedent de la Euro 2016. La fiecare partidă vor fi 900 de agenți privați de securitate, dintr-un dispozitiv total de 10.000 de oameni. Acestora li se vor adăuga forțele puse la dispoziție de guvernul francez, polițiști, jandarmi și militari.
Punctele critice le vor constitui ”Fan zone”-urile, stadioanele, gările și aeroporturile, unde numărul de oameni va fi foarte mare.
Organizatorii se așteaptă ca la fiecare partidă să fie cel puțin 10.000 de oameni în fiecare Fan Zone, ceea ce va face din aceste locații posibile ținte pentru atacuri teroriste. “Euro 2016 trebuie să aducă sportivitate, securitate pentru echipe și pentru meciuri, de asemenea siguranță pentru suporteri. Va fi un efort de securitate colectiv”, a declarat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve.