”Jucăm cel mai greu meci din grupă. Presiunea e mare, e un meci de deschidere, jucăm împotriva echipei gazdă, care va avea și mulți spectatori alături. Toate aceste statistici nu au nicio relevanță, la fiecare turneu final e altceva, altă componență a loturilor, alți adversari. Noi avem ca obiectiv să facem un meci bun și, cel puțin să nu pierdem”.
”Mă ajută că am mai fost la un turneu final, nu mai am aceleași emoții. Nu e vorba de teamă, sunt doar emoții, care sunt necesare, te conectează la miza partidei, la tot ceea ce înseamnă un turneu final. Ar fi ciudat ca un jucător să n-aibă emoții”.
”Nu suntem o echipă tânără, ba din contră, suntem una dintre cele mai bătrâne de la turneul final, dar nu avem experiența turneelor finale. Am încercat să le inoculez colegilor mei faptul că turneul final este alt nivel decât faza calificărilor”.
”E foarte important rezultatul. Un rezultat, Doamne ferește negativ, ne poate afecta moralul. Pe de altă parte, să începem cu un rezultat pozitiv, moralul nostru va fi cu totul altul. Vom avea altă stare de spirit. Depinde cum vom gestiona acest rezultat. Să înțelegem că nu avem decât două meciuri pentru a ne califica”.
”Viorel Moldovan este doar un asistent al antrenorului principal. Totul este decis de selecționer. Viorel și ceilalți doi asistenți ne ajută foarte mult”.
”Planul nostru secret? Dacă e secret, nu vi-l spun. Mai avem două zile de analizat Franța, vom analiza această puternică echipă a Franței”.
”Nu-și mai are rost nicio discuție despre banderolă. E o decizie a selecționerului, pe care o respect. Nu am nicio problemă nici cu selecționerul, nici cu Vlad. Aș fi ipocrit să spun că n-aș fi vrut să fiu căpitan la acest Euro. Ceea ce s-a întâmplat nu mai are rost să spun. Obiectivul meu e să joc bine, nu să port banderola. A fost onorant și emoționant s-o port de fiecare dată”.
Răzvan Raț, exclusiv pentru Libertatea
Libertatea: Bună ziua, Răzvan. Pregătit de debut?
Răzvan Raț: Da. Mai avem două zile în care să ne pregătim, să analizăm adversarul, să știm ce avem de făcut.
Acest meci cu Franța ne duce cu gândul la meciul cu Columbia din 1994. Se poate repeta performanța?
Au trecut mulți ani, și noi aveam altă componență, alți jucători. Columbia părea un adversar practic imposibil de bătut. Franța pleacă ca favorită la titlu. Totul este pe hârtie, putem să vorbim foarte mult despre valoarea echipei Franței. Până la urmă, statisticile nu joacă, ci cei 22 de fotbaliști, plus ceilalți care intră pe parcurs. România are șansa ei, trebuie să profităm de ea.
Ai semna pentru un 0-0?
Aș semna, de ce nu? E un rezultat pozitiv, pentru că e foarte important să nu pierdem în primul meci.
Ai jucat contra Franței la Euro 2008. Care e diferența din România din 2008 și cea de acum, Franța de atunci și cea de acum?
România de atunci era mai valoroasă decât cea din 2016, fără să jignesc pe cineva. Franța de atunci se poate compara cu cea de acum, ca și valoare. Și atunci și acum sunt jucători care provin de la echipe de top din Europa, cumpărați sau vânduți cu foarte mulți bani, care joacă pe salarii mari. Comparația poate exista până la un anumit punct. Avem nevoie să fim foarte conectați la miza acestei partide, să înțelegem că suntem în fața unui moment istoric, pentru că România n-a mai participat la un meci de deschidere și cred că va fi foarte greu să se mai întâmple, pentru că este o chestiune de noroc, de șansă. Asta este istoria.
De la ce premisă pornește pregătirea meciului România înaintea unui meci cu un asemenea adversar? E prioritar să nu primim gol?
Cel mai important să nu primim gol. Dacă nu câștigi, cel puțin nu pierzi. E lucrul esențial. Apoi, pe un contraatac, pe o fază fixă, poți produce surpriza. Și faza ofensivă e importantă. Acolo se poate întâmpla orice.
Simți în continuare că putem ajunge în sfeturi, în semifinale?
Nu neapărat că simt. Sunt lucruri pe care mi le doresc. Asta își doresc și suporterii. Vom vedea ce se va întâmpla. Stă în puterea noastră. Vom vedea dacă suntem capabili să ajungem acolo unde ne dorim. Fiecare român vrea asta. Ce se va întâmpla, vom vedea.
Vei avea familia alături de tine?
Vin și mama, și tata, și soția, și copilul, și prieteni care sunt invitații mei speciali.
Nu te temi pentru integritatea lor?
Sincer, mă tem, dar i-am instruit. Sper să nu fie incidente.
Ce sfaturi le-ai dat?
Să stea deoparte de locurile unde se strâng mulți fani.
Ce citești în cantonament? Cum îți petreci timpul?
E foarte puțin timp în care purtem citi, chiar și de play-station e puțin… E un program destul de încărcat, prioritar e să fii conectat la ceea ce ai de făcut. E mai puțin importantă, la momentul ăsta, cultura generală.
Cum îți liniștești dorul de fetiță?
Vorbind. Avem tehnologie, e simplu. Sunt aceste programe care îți permit să ai și un contact video. Nu se compară cu o îmbrățișare. Le mulțumim celor care le-au inventat.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!