„Am fost ieri la Ministerul Finanțelor, unde ne-am întâlnit cu secretarul de stat Gabriel Biriș și cu alți reprezentanți din minister pentru a-i lămuri în problema impozitării dării în plată. Impozitul la darea în plată nu trebuie datorat, tocmai pe ideea că este un impozit la o pierdere. Nu este un venit pentru a-l impozita”, a declarant pentru Libertatea, deputatul Daniel Zamfir.
Mai mult decât atât omul își asumă o pierdere, din acest motiv nu trebuie taxat. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, spunea, săptămâna trecută, că vrea să modifice legea dării în plată pentru a introduce niște criterii legate de cei care pot da în plată.
„Erau niște criterii destul de restrictive. Suspectez 100% niste presiuni făcute de bănci aici, numai că într-un final lucrurile s-au așezat așa cum am vrut noi și se va modifica Noul Cod Fiscal. Nu puteai să modifici darea în plată pentru că aceasta stabilea niște lucruri clare”, a mai spus deputatul Daniel Zamfir.
O SINGURĂ DARE ÎN PLATĂ
Concret, nu se putea prin legea dării în plată se se stabilească și partea fiscal a acestui proiect. Așa s-a stibilit că toți cei care vor face darea în plată pe legea 77/2016, cu efect eliberatoriu, să nu datoreze statului nici un impozit, dar DOAR PENTRU O PRIMĂ DARE ÎN PLATĂ.
„Acest lucru este valabil pentru toți cei implicați în luarea creditului, chiar dacă sunt mai multe ipoteci, adică atât debitorul cât și co-debitorul sau co-debitorii. O singură dare în plată, nu pentru un singur imobil”, a mai spus deputatul. Dacă peste 7-8 ani, te trezești în aceeași situație și va trebui să mai dai în plată, atunci nu vei mai fi scutit de impozitare.
„Astăzi vor să dea o ordonanță de urgență. Sunt pe mail cu notarii și cu cei de la minister pentru a stabili ultimele detalii”, a mai spus Zamfir.
Registrul notarilor pentru darea în plată
De asemenea, se va crea un Registru Național Notarial de Evidență a Actelor de Dare în Plată. Aici vor fi notați toți cei care au dat sau urmeză să dea în plată. „Registrul acesta îți va emite un act cu care te duci la organul fiscal care ți-a instituit poprire pe venituri și cu acesta ți se anulează decizia de impunere. Este mult mai simplu așa”, mai spune Zamfir.
Inainte, cei care au fost executați siliți trebuiau să dea în judecată apoi să aștepte decizia. Acum este mult mai simplu pentru că s-a tăiat foarte mult din birocrație.
„Cu acest certificat pe care îl dă notarul că ai făcut darea în plată de duci la organul competent fiscal. Iată ce spune Ordonanța: Organul competent procedează după cum urmează. În cazul în care decizia nu a fost emisă, aceasta nu se mai emite sau nu se mai comunică, iar în cazul în care decizia de impunere a a fost emisă și comunicată, impozitele și accesoriile se anulează”, a mai declarant deputatul Daniel Zamfir.
Libertatea va transmite LIVE BLOG Romania – Franța, meciul unei generații