„Daily Mail” ni i-a arătat pe toți cei 24 de antrenori cum sunt acum și cum erau în  … albumele Panini. Doar trei dintre ei n-au prins un loc în celebra colecție de abțibilduri. Unul fiindcă a jucat la un nivel foarte modest, alți doi pentru că n-au jucat deloc fotbal în mod organizat.

Iată-le, pe scurt, carierele de jucători și de antrenori ale celor care se vor duela în Franța.

Grupa A

FRANȚA – DIDIER DESCHAMPS

Deschamps acum

 Didier Deschamps EPA/YOAN VALAT

Didier Deschamps EPA/YOAN VALAT

Și-a început cariera la Nantes, a trecut la Marseille, cu care a cucerit Liga Campionilor de la prima ediția în noul format, în 1993, dar a câștigat și două titluri. La Juventus a strâns însă aproape tot ce putea să strângă un fotbalist: trei titluri, o Cupă, 1 Ligă a Campionilor, 1 Cupă Intercontinentală, Supercupa Europei. ca internațional francez, el a ridicat deasupra capului Cupa Mondială din 1998. E antrenorul Franței din 2012, a dus echipa „cocoșilor” în sferturile de finală la Mondialul din 2014 și are un procentaj al victoriilor ca selecționer de 58,70 la sută.

Deschamps atunci

deschamps

ROMÂNIA – ANGHEL IORDĂNESCU

Anghel Iordănescu acum

puiu-1024x742

„Pere Poulet” a jucat, de-a lungul carierei de fotbalist, doar la două echipe: Steaua (1968 – 1981 și 1 meci în 1986) și OFI Creta (1981-1983). Ca antrenor a lucrat, cel mai mult, la Steaua (1986-1989 și 1992-1993) și la echipa națională a României (1993-1998, 2002-2004 și 2014 – ?). Procentajul de victorii ca selecționer este de 41,67 la sută.

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”
Recomandări
Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Anghel Iordănescu atunci

iordanescu

ELVEȚIA – VLADIMIR PETKOVICI

Vladimir Petkovici acum

Vladimir Petkovic EPA/ENNIO LEANZA

Vladimir Petkovic EPA/ENNIO LEANZA

Dintre antrenorii din Grupa A, Petkovici a fost cel mai „subțire” fotbalist. A jucat la FK Sarajevo, Rudar Prijedor și Koper, dar și la mai multe cluburi minuscule din  Elveția, dintre care cele mai cunoscute erau Locarno și Bellinzona. Ca antrenor, a început tot la Bellinzona și, înainte să ajungă la cârma Elveției, a antrenat-o pe Lazio, pe care a ajutat-o să ia ultimul trofeu, Cupa Italiei din urmă cu trei ani. Procentajul de victorii la cârma Elveției: 52,94 la sută.

Vladimir Petkovici atunci

Vladimir Petkovici

Vladimir Petkovici

ALBANIA – GIANNI DE BIASSI

Gianni De Biassi acum

De Biassi EPA/URS FLUEELER

De Biassi EPA/URS FLUEELER

Giovanni de Biassi a jucat la multe cluburi din Italia, printre care Treviso, Inter Milano, Reggiana, Palermo, Pescara, Brescia Vicenza. Ca antrenor, are, de asemenea, multe cluburi în CV, printre care Brescia, Torino, Levante și Udinese. A preluat Albania în 2011 și are un procentaj de succese de 39,47 procente.

Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse. Câți soldați își mai dorește până la 1 decembrie
Recomandări
Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse. Câți soldați își mai dorește până la 1 decembrie

Gianni De Biassi atunci

debiasi

GRUPA B

ANGLIA – ROY HODGSON

Roy Hodgson acum

Roy Hodgson EPA/ANDY RAIN

Roy Hodgson EPA/ANDY RAIN

Roy Hodgson și-a început cariera la Crystal Palace, dar n-a putut ajunge în prima echipă, astfel că a jucat la mai multe formații mărunte din Anglia. Suficient cât să ajungă și el într-un abțibild. Cariera de antrenor și-a început-o în 1976 în Suedia, la Halmstads, apoi a confirmat la Malmo, a ajuns la cârma Elveției, la Inter Milano, la Finlanda, la FC Liverpool, Fulham și West Brom. Procentajul pe banca Angliei: 60 la sută.

Roy Hodgson atunci

hodgson

RUSIA – LEONID SLUTSKY

Leonid Slutsky acum

 Leonid Slutsky EPA/MAXIM SHIPENKOV

Leonid Slutsky EPA/MAXIM SHIPENKOV

Leonid Slutsky este singurul dintre antrenorii prezenți la Euro 2016 care n-a jucat niciodată. De fapt, a fost legitimat, până la vârsta de 19 ani, la necunoscuta Zvezda Gorodische. Atunci, Slutsky și-a pus singur capăt carierei, după ce s-a accidentat grav la genunchi. Dar nu în timpul unui meci, ci după ce a căzut dintr-un copac, unde se urcase ca să prindă pisica vecinului! A antrenat la cluburi așa și așa până a ajuns la ȚSKA Moscova și, de acolo, la cârma naționalei, în 2015, când l-a înlocuit pe italianul Fabio Capello. Procentajul său de victorii este spectaculos: 70 la sută.

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

SLOVACIA – JAN KOZAK

Jan Kozak acum

Jan Kozak EPA/SERGEY DOLZHENKO

Jan Kozak EPA/SERGEY DOLZHENKO

Jan Kozak a debutat la Lokomotiv Kosice și și-a încheiat cariera la aceeași formație, după ce, între timp, a trecut și pe la Dukla Praga. La națională a strâns 55 de meciuri și 9 goluri, bifând (în tricoul Cehoslovaciei), Euro 80 și Mondialul din 82. El a dus-o pe FK Kosice în grupele Ligii Campionilor în ediția 1997-1998. Din 2013 a preluat naționala, unde are un procentaj super: 58,62 la sută.

Jan Kozak atunci

Jan Kozak

Jan Kozak

ȚARA GALILOR – CHRIS COLEMAN

Chris Coleman acum

 Chris Coleman EPA/DAVE WILLIAMS

Chris Coleman EPA/DAVE WILLIAMS

Chris Coleman a jucat la Manchester City, Swansea, Crystal Palace, Blackburn Rovers și Fulham, iar în națională a strâns 32 de jocuri și 4 goluri. Ca antrenor, s-a plimbat mult: Fulham, Real Sociedad, Coventry, Larissa și Țara Galilor, la care are un procent de numai 35,5 la sută la victorii. Dar a dus naționala Țării Galilor în premieră la un turneu final de Euro. 

Chris Coleman atunci

Chris Coleman

Chris Coleman

GRUPA C

GERMANIA – JOACHIM LOW

Joachim Low acum

 Joachim Low EPA/PETER POWELL . EDITORIAL USE ONLY

Joachim Low EPA/PETER POWELL . EDITORIAL USE ONLY

Joachim Low a jucat cea mai mare parte a carierei la Freiburg, dar a mai trecut și pe la VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt sau Karlsruher, dar și alte echipe mici. La națională nici n-a visat să ajungă. Ca antrenor a urmat cam același traseu, cu borne comune cu cele din cariera de jucător, precum Stuttgart sau Karlsruher. La națională a ajuns ca „asistent” în 2004 și, după plecarea lui Klinsmann, în 2006, a rămas principal, cucerind titlul mondial în 2014.  Procentul său: 66, 67 la sută.

Joachim Low atunci

low

IRLANDA DE NORD – MICHAEL ONEILL

Michael ONeill acum

 Michael O'Neill EPA/ROBERT GHEMENT

Michael O’Neill EPA/ROBERT GHEMENT

Michael ONeill a jucat la multe cluburi din Insulă (Newcastle, Dundee United, Hibernian, Coventry, Aberdeen, Reading, etc), iar la naționala nord-irlandeză a bifat 31 de prezențe și 4 goluri. Ca tehnician, până să ajungă la națională, în 2011, a mai bifat doar „celebrele” Brechin City și Shamrock Rovers. Procentul de izbânzi e cel mai mic dintre toți antrenorii de la Euro: 26,47 la sută.

Michael ONeill atunci

oneill

POLONIA – ADAM NAWALKA

Adam Nawalka acum

 Adam Nawalka EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Adam Nawalka EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Adam Nawalka a jucat 10 ani (1975-1985) la Wisla Cracovia, iar apoi, din pricina unei accidentări, a dispărut de pe firmament. Ca antrenor, a pregătit multe echipe din țara sa natală: Wisla Cracovia, Zaglebie Lubin, GKS Katowice, Gorniz Zabrze etc, până în 2013, când a fost promovat la națională. Procentul său este de 59,09 la sută.

Adam Nawalka atunci

nawalka

UCRAINA – MIHAIL FOMENKO

Mihail Fomenko acum

Mykhaylo Fomenko EPA/ROMAN PILIPEY

Mykhaylo Fomenko EPA/ROMAN PILIPEY

Mihail Fomenko a prins cea mai bună perioadă a carierei de fotbalist în marea echipă a celor de la Dinamo Kiev din anii 70. El a jucat în perioada 1972 – 1979. Ca antrenor, a fost un globe-trotter, dar cea mai mare echipă pe care a antrenat-o a fost tot Dinamo Kiev. Asta până în 2012, când a fost uns la prima echipă a țării. Procentul său: 68,75 la sută.

Mihail Fomenko atunci

fomenko

GRUPA D

CROAȚIA – ANTE CACICI

Ante Cacici acum

Ante Cacic EPA/ANTONIO BAT

Ante Cacic EPA/ANTONIO BAT

Ante Cacici este unul dintre cei trei antrenori care n-a fost prins în nicio colecție Panini pentru simplul fapt că n-a jucat. În schimb, nu mai știe numărul formațiilor antrenate din 1986 încoace. La națională a fost uns în 2015 și are un procent de 80 de procente.

CEHIA – PAVEL VRBA

Pavel Vrba – acum

Pavel Vrba EPA/FILIP SINGER

Pavel Vrba EPA/FILIP SINGER

Pavel Vrba a fost un fotbalist modest, care nu se poate lăuda decât că într-un sezon (1984-1985) a fost legitimat la Banik Ostrava. Ca antrenor, el a avut mult mai mult succes, cei cinci ani de la Viktoria Plzen (2008-2013) și performanțele obținute atunci aducându-l în atenția șefilor federației, care l-au pus selecționer. Procentul său este de 42,11 la sută.

Pavel Vrba atunci

Vrba

Vrba

SPANIA – VICENTE DEL BOSQUE

Vicente Del Bosque acum

 Vicente del Bosque UEEPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Vicente del Bosque UEEPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Ca jucător a evoluat timp de 16 ani la Real Madrid și asta spune tot. Ca antrenor e și mai tare: a cucerit Liga Campionilor, Campionatul European, Cupa Mondială. Practic, tot! Procentul său e la fel de grăitor: 77,57 la sută.

Vicente Del Bosque atunci

Del Bosque

Del Bosque

TURCIA – FATIH TERIM

Fatih Terim acum

Fatih Terim EPA/CHRISTIAN BRUNA

Fatih Terim EPA/CHRISTIAN BRUNA

Fatih Terim e „Împăratul” fotbalului turcesc. E omul care a adus Cupa UEFA la Istanbul în 2000, în vitrina celor de la Galatasaray. Ca jucător, el a îmbrăcat tricourile de la două cluburi: Adana Demirspor și Galatasaray, iar pentru Turcia a jucat 51 de goluri și a marcat 2 goluri. Procentul ca selecționer: 66,67 la sută.

Fatih Terim atunci

Fatih Terim

Fatih Terim

GRUPA E

BELGIA – MARC WILMOTS

Marc Wilmots acum

 Marc Wilmots EPA/LAURENT DUBRULE

Marc Wilmots
EPA/LAURENT DUBRULE

Marc Wilmots face parte dintr-o „sectă” puțin numeroasă, a celor care au făcut senzație și ca fotbalist, dar și ca antrenor. Ca jucător, are 70 de selecții și 28 de goluri pentru Belgia. A jucat la Standard Liege, Bordeaux, Schalke. Ca antrenor, lucrează din 2009 la națională, iar din 2012 este selecționer cu puteri depline. El pregătește una dintre cele mai frumoase generații ale „dracilor roșii”. Procentul de victorii e grăitor: 76 la sută.

Marc Wilmots atunci

wilmots

ITALIA – ANTONIO CONTE

Antonio Conte acum

Antonio Conte EPA/MAURIZIO DEGLINNOCENTI

Antonio Conte EPA/MAURIZIO DEGLINNOCENTI

Antonio Conte a fost, de asemenea, un fotbalist uriaș, dar este și un antrenor cu o carte de vizită impresionantă. Ca jucător, 6 ani la Lecce și alți 13 la Juventus (are 15 trofee), plus 20 de selecții și 2 goluri. Ca tehnician, a trecut pe la Bari, Atalanta, Juventus, cu care a luat trei titluri și apoi a ajuns la națională. Procentul său de victorii este de 50 la sută.

Antonio Conte atunci

conte

IRLANDA – MARTIN ONEILL

Martin ONeill acum

Martin O'Neill EPA/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT

Martin O’Neill EPA/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT

Martin ONeill a jucat, cea mai mare parte a carierei la Nottingham Forest, în perioada de aur a „pădurarilor”, 1971 – 1981. A mai trecut pe la Manchester City, Norwich, Notts County, iar în naționala „verzilor” a prins 64 de selecții și 8 goluri. Ca antrenor, primele rezultate mari le-a avut pe banca celor de la Celtic Glasgow, în perioada 2000 – 2005. La națională a ajuns în 2013 și a bifat un procent de 41,67 la sută.

Martin ONeill atunci

martinoneill

SUEDIA – ERIK HAMREN

Erik Hamren acum

Erik Hamren EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Erik Hamren EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Cariera de fotbalist a lui Erik Hamren a fost foarte modestă, el jucând la necunoscuta grupa Ljusdal IF. Ca antrenor, Hamren a avut un traseu mult mai spectaculos, bifând și nume importante precum AIK Stockholm, Oergryte, Aalborg și Rosenborg. El a luat două titluri în Norvegia, unul în Danemarca și trei Cupe ale Suediei. Din 2009, e antrenorul echipei în care strălucește Zlatan Ibrahimovici și are un procent al victoriilor de 56,58 la sută.

Erik Hamren atunci

Erik Hamren

Erik Hamren

GRUPA F

AUSTRIA – MARCEL KOLLER

Marcel Koller – acum

 Marcel Koller EPA/CHRISTIAN BRUNA

Marcel Koller EPA/CHRISTIAN BRUNA

Marcel Koller a fost, ca fotbalist, omul unui singur club, jucând timp de 19 ani (1978-1997) doar la Grasshopers Zurich. El a strâns și 56 de partide și trei goluri în națională. Ca antrenor, a devenit ceva mai plimbăreț: FC Wil, St. Gallen, Grasshopers, 1FC Koln, VfL Bochum și naționala Austriei din 2011. Procentul de victorii: 54,05 la sută.

Marcel Koller atunci

Marcel Koller

Marcel Koller

UNGARIA – BERND STORCK

Bernd Storck acum

Bernd Storck EPA/VIDAR RUUD NORWAY OUT

Bernd Storck EPA/VIDAR RUUD NORWAY OUT

Bernd Storck este, probabil, cel mai suprinzător nume de antrenor apărut la Euro. De ce? Ca jucător, a fost unul important, strângând aproape 200 de meciuri la VfL Bochum și la Borussia Dortmund. Ca antrenor, a fost însă, în marea majoritate a carierei, fie „secund”, fie tehnician la juniori. În 2015, el a fost promovat la cârma naționalei Ungariei de la echipa de tineret, după ce anterior mai activase tot la echipe de diverse categorii de vârstă din Kazahstan și de la Olympiacos Pireu. Procentul de victorii ca selecționer este de numai 37,50 la sută, dar are meritul de a fi dus Ungaria la un turneu final pentru prima dată din 1986 încoace.

Bernd Storck atunci

Storck

Storck

ISLANDA – LARS LAGERBACK

Lars Lagerback acum

Lars Lagerback EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT

Lars Lagerback EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT

Lars Lagerback a fost ca și inexistent ca fotbalist, el fiind legitimat la Alby și Gimonas CK, două cluburi minuscule din Suedia. Ca antrenor, a intrat în altă categorie. A început tot cu cluburi mici, până în 2000, când a ajuns selecționer plin al Suediei, unde a stat până în 2009. În 2010 a schimbat aerul, ajungând la cârma naționalei Nigeriei, iar din 2011 a preluat Islanda, ducând-o, în premieră, la un turneu final. Procentul victoriilor: 71,43 la sută.

Lars Lagerback atunci (în 2000, ca antrenor al Suediei)

lagerback

PORTUGALIA – FERNANDO SANTOS

Fernando Santos acum

Fernando Santos EPA/MARIO CRUZ

Fernando Santos EPA/MARIO CRUZ

Fernando Santos a fost un fotbalist mediocru – Estoril și Maritimo fiind singurele cluburi la care a evoluat. În cariera de tehnician, Santos a intrat în galeria „greilor”, având în CV aproape toate cluburile importante din Grecia și din Portugalia: AEK Atena, Panathinaikos Atena, PAOK Salonic, FC Porto, Sporting Lisabona. În perioada 2010-2014 a pregătit Grecia, iar din 2014 – Portugalia. Procentul victoriilor – 68,75 la sută.

Fernando Santos atunci

Fernando Santos

Fernando Santos

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Locul în care plouă cu diamante. Gigantul înghețat care îi fascinează de ani întregi pe oamenii de știință
FANATIK.RO
Locul în care plouă cu diamante. Gigantul înghețat care îi fascinează de ani întregi pe oamenii de știință
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI