Prăjitură Merengue
Ingrediente: 4 albuşuri (la temperatura camerei), 200 g zahăr, o linguriţă de amidon, o linguriţă de oţet, o fiolă de extract de vanilie, 200 ml smântână pentru frişcă, 300 g căpşune, dulceaţă de căpşune.
Preparare: se bat albuşurile cu zahărul, amidonul, oţetul şi vanilia până se obţine o spumă tare. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (încearcă să obţii o bezea rotundă). Cuptorul trebuie preîncălzit la 150 de grade, iar temperatura se scade la 140 de grade exact când se bagă tava în cuptor.
Se lasă o oră jumătate, apoi se stinge cuptorul, dar tava nu se scoate! Blatul rămâne în cuptor până se răceşte (vreo 4 ore sau, mai bine, peste noapte). La final, trebuie să ai un blat crocant la suprafaţă şi moale în interior. Înainte de servire se bate frişca, se pune peste blat, apoi se întinde cât mai uniform dulceaţa şi se adaugă căpşunele tăiate.
Salată Mazurka
Ingrediente: o conservă de fasole roşie şi una de porumb, un ardei gras roşu şi unul verde, 2 castraveţi, 100 g nuci, o legătură de pătrunjel, ulei de măsline, 2-3 căţei de usturoi, sare.
Preparare: ardeii şi castraveţii se taie bucăţele, pătrunjelul se toacă, nuca se zdrobeşte într-o pungă cu sucitorul. Fasolea şi porumbul se scurg de apă. Se pun toate ingredientele într-un bol, se adaugă usturoiul pisat şi sare după gust, apoi se stropeşte salata cu ulei de măsline. Se amestecă şi se serveşte imediat.
Paste Tarantella
Ingrediente: 300 g paste rigatoni, o ceapă, 125 g mozzarela, 6 linguri de parmezan ras, 80 g unt, 500 ml suc de roşii, 400 g pulpă de roşii, o jumătate de lingură de oregano, piper cayenne, o lingură de ulei de măsline, sare.
Preparare: ceapa mărunţită se căleşte în 30 g unt şi ulei de măsline. Se adaugă pulpa de roşii, sare şi un vârf de cuţit de piper cayenne şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Separat se pun la fiert pastele, iar între timp se taie mozzarela în cubuleţe mici şi se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.
Se strecoară pastele, se amestecă bine cu untul rămas şi se adaugă două linguri de parmezan şi toată mozzarela. Se pun pastele într-un vas de ceramică uns cu unt, se adaugă sucul de roşii şi compoziţia de ceapă şi roşii, apoi se presară parmezanul rămas şi oregano. Se ţine vasul în cuptor până se topeşte mozzarela (cam 20 de minute).
Salsa
Ingrediente: 400 g roşii, două cepe, 5 căţei de usturoi, un ardei iute, o jumătate de linguriţă de sare, 3 linguri de ulei de măsline, oregano, pătrunjel sau coriandru.
Preparare: ceapa tocată şi călită se scurge de ulei şi se amestecă bine cu roşiile tăiate cubuleţe şi cu usturoiul şi ardeiul tăiate cât mai mărunt. Se sărează, se adaugă verdeaţa preferată şi uleiul şi se amestecă din nou foarte bine. Se poate da la rece o jumătate de oră înainte de servire. Merge de minune cu nachos sau cu pâine prăjită.
Ouă Flamenco
Ingrediente (pentru 4 porţii): 200 g de chorizo, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras galben, două roşii, o ceapă medie, 200 ml smântână, 4 ouă, sare, piper, chilli, unt pentru uns formele.
Preparare: se încălzeşte cuptorul la 180 de grade şi se ung 4 forme de ceramică sau termorezistente cu unt. Ardeii spălaţi se taie cuburi, la fel roşiile şi chorizo, iar ceapa se toacă. Se amestecă toate acestea şi se repartizează în mod egal în formele de copt. Se adaugă apoi în fiecare câte o lingură de smântână, iar deasupra se sparge un ou. Se condimentează cu sare, piper şi chili şi se bagă la cuptor pentru 30 de minute.
Prăjitură Polka
Ingrediente: 200 g biscuiţi digestivi, 100 g unt, o linguriţă de esenţă de rom, o linguriţă de cacao, 400 g cremă de brânză, 3 ouă, 90 g zahăr pudră, 250 g smântână pentru frişcă, o lingură de esenţă de vanilie, coaja de la o portocală, 100 g ciocolată neagră.
Preparare: întâi se topeşte ciocolata la bain-marie şi se încorporează în ea 50 ml smântână. Se obţine o cremă mai groasă, care se dă la rece. Se zdrobesc biscuiţii în blender, apoi se amestecă bine cu untul topit, esenţa de rom şi cacaua. Se tapetează fundul şi pereţii unei forme rotunde cu această compoziţie şi se dă la rece.
Pentru cremă, se bat ouăle cu zahărul, se încorporează restul de smântână, vanilia, coaja de portocală şi crema de brânză, amestecând continuu. Se toarnă crema peste blatul de biscuiţi, apoi, din loc în loc, se pune amestecul de ciocolată neagră, cu un poş. Se coace la foc domol până se întăreşte crema. Se lasă la răcit peste noapte, în frigider, înainte de servire.
Prăjitură Rumba
Ingrediente: un pachet de foi de napolitană, 250 g unt, 300 g biscuiţi simpli, 250 g nucă măcinată, 250 g zahăr, 5 linguri de cacao, 250 ml lapte, o fiolă de esenţă de rom; pentru glazură – 200 g ciocolată neagră, 100 g ciocolată albă, 150 g unt.
Preparare: se fierb până dau în clocot laptele şi zahărul, se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă în amestec untul tăiat bucăţi, nuca măcinată şi cacaua. Se pun apoi în cremă biscuiţii mărunţiţi şi esenţa de rom. Crema se întinde în straturi, între foile de napolitană. Glazura neagră se face topind la bain-marie ciocolata amăruie şi 100 g unt, iar cea albă, topind restul de unt cu ciocolata neagră. După glazurare, prăjitura se ţine la frigider peste noapte.