Senatul a aprobat un proiect de lege prin care, CAS-ul se reduce cu alte 5 puncte procentuale, după ce ultima astfel de tăiere a fost exectuată în 2014. Acum, reducerea se va face cu 3 procente de la angajat și alte 2 de la angajator.
„În mod evident, orice reducere a asigurărilor sociale este binevenită. Efectul în timp este o ieșire la suprafață a muncii la negru, este un efect benefic pentru salariați și societate, chiar dacă rezultatele nu se văd imediat. Raportându-ne însă la situația bugetului țării noastre, o astfel de măsură are pe termen scurt și un efect advers, trebuie reduse alte cheltuieli bugetare pentru a se plăti pensiile aflate în plată în acest moment. În ultimii ani, bugetul de pensii a fost deficitar. Pensiile s-au plătit integral și la leu acoperindu-se deficitul din bugetul de stat, fie din noi impozite, fie prin reducerea altor cheltuieli publice, mai exact din tăierea investițiilor publice, metodă pe care au aplicat-o toate guvernele, din lipsă de bani, în ultimul timp”, a declarat pentru Libertatea, Adrian Bența, consultant fiscal.
Prin urmare, ca să fie cu adevărat o măsură economică, benefică pentru țară și nu doar o măsură populistă, ce aduce deficit bugetar, aplicabilă chiar cu ocazia alegerilor, trebuie să vedem măsuri concrete de stimulare a angajării reale.
„Trebuie să vedem programe economice clare, ce ar trebui să aibe în vizor micul antreprenor din România, ce reprezintă principalul angajator din România, iar aceste măsuri să ducă la creșterea activității micului angajator pentru a se putea face noi angajări și pentru a se putea susține bugetul de pensii”, a mai spus consultantul fiscal.
Teama neaplicării
Primul efect ar fi al diminuării șomajului, pentru că angajatorii vor fi mai dispuși să angajeze noi oameni. „Costul angajatului este foarte important în unele domenii pentru că acesta se regăsește în costul produsului pe care îl vinde acea firmă”, afirmă Florin Jianu, fostul ministru al IMM-urilor și Mediului de Afaceri.
Totodată, el spune că și-ar dori ca această lege să fie imediat aplicată pentru a nu exista riscul de a fi suspendată de noul guvern.
„Din perspectiva mediului de afaceri, scăderea CAS este un beneficiu, impactul asupra bugetului va fi stabilit de Ministerul de Finanțe și sperăm să fie sustenabilă. Este o măsură care va stimula afacerile și va duce la creșterea competitivității”, ne-a declarat Aurelian Șova, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Impactul bugetar
O diminuare a CAS-ului cu încă 5% ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei şi nu există loc în 2017 pentru o astfel de măsură, spunea ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
„Am făcut un calcul de impact și ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei. Este o sumă foarte mare şi, pentru bugetul din 2017, deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală şi nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”, a explicat Anca Dragu.
Pe de altă parte, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spunea că era mai potrivită măsura de reducere de CAS decât a cotei TVA în 2017 cu încă un punct procentual, în condiţiile în care consumul a crescut în primul trimestru cu circa 10% în termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%.
„Este o măsură corectă, dar venită la un moment nepotrivit. În loc de reducerea atât de agresivă a TVA ar fi fost potrivită mult mai mult o reducere a CAS, dacă tot credeam că avem un spaţiu fiscal de folosit”, a declarat Ionuț Dumitru.
România – Elveția (miercuri, ora 19.00), meciul doi al tricolorilor în Franța. N-avem voie să pierdem