Cel mai negru scenariu, prin prisma României, este că românii care vor dori să călătorească în această țară o vor face mai greu pentru că s-ar putea înăspri accesul în Marea Britanie. În momentul de față, pentru că Marea Britanie este în UE, este obligată să permită accesul liber pe teritoriul său oricărui cetățean ce provine din blocul comunitar.

Imigrație

Trendul populismului politic există și în Marea Britanie, iar argumentul principal cu care au fost convinși cei care sunt pentru Brexit a fost că nu vor mai avea de a face cu imigranții din Europa de Est, adică, în speță, cu românii și cu bulgarii. Potrivit Oficiului Național de Statitică din Marea Britanie, sunt aproximativ 942.000 de români și Bulgari care lucrează acolo.

„Nu mă aștept să existe un efect imediat al acestui fapt pentru că rămâne de văzut ce va face Marea Britanie după ce va ieși din Uniunea Europeană. Pentru că poate să nu facă nimic sau poate să introducă o legislație pentru reglementarea imigrației care este greu de crezut că se va răsfrânge deja asupra celor care sunt deja acolo”, ne-a declarat Bogdan Glăvan, analist economic.

Marota terorismului este un alt motiv de a speria populația, iar politicienii pro-Brexit o folosesc din plin spunând că dacă Marea Britanie va rămâne în UE va ține ușa deschisă teroriștilor.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Brexit | „Leave” sau „Remain”. Marea Britanie, tot mai aproape de ieșirea din UE. Ce arată ultimele sondaje

Joburi pentru români

Sunt foarte mulți români care lucrează în Marea Britanie, unii legal alții, mai puțin. Cert este că, potrivit experților, ieșirea din UE ar tăia accesul românilor la aceste joburi, care deși pentru noi sunt acceptabile, britanicii nu sunt chiar atât de dispuși să le facă. Iar aici ne referim la cele din agricultură și alte câteva astfel de domenii. Iar dacă ai joburi și nu are cine să le ocupe, Marea Britanie s-ar confunta cu o scădere a economiei. Partea bună este că românii care sunt deja acolo ar putea beneficia de o creștere a salariilor (n.r- parte nu chiar atât de bună pentru angajatori), dar cei din România care ar dori să își caute un trai mai bun vor avea intrarea blocată sau cel puțin îngreunată drastic.

Taxe vamale

Este posibil ca odată ce s-a depărtat de UE, Marea Britanie să impună taxe vamale, dar asta ar însemna să atragă asupra ei același lucru și din partea altor state ceea ce ar încetini comerțul și ar scumpi produsele. „Am auzit ceva foarte greșit despre niște taxe vamale. Una este să nu fii parte a UE și alta este să pui taxe vamale și să blochezi comerțul. Poți să rămâi într-o zonă de schimb liber dacă vrei”, a mai spus Glăvan.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Brexitul nu se va produce imediat, ci este un proces care întortocheat plin de negocieri și care va dura. „Dacă Marea Britanie se va retrage din UE, acesta va fi un proces îndelungat și nu știm care va fi finalitatea. Cu sigurață nu va fi o retragere totală. Este un proces care ar putea dura câțiva ani. Se poate lua după modelul Norvegiei sau Elveției care nu sunt state membre dar au adoptat multe dintre particularitățile Uniunii Europene”, ne-a declarat analistul economic, Matei Păun.

Expertul crede că se va negocia între cele două părți și se va ajunge la un parteneriat benefic pentru ambele. „Din punct de vedere financiar această stare de acum oferă ceva volatilitate pe piețe, dar și aici, efectele le vom descoperi în anii următori”, a mai spus el.

Brexit și efectul de domino

Pe termen scurt, cea mai importantă este această incertitudine care, dacă se va produce Brexitul, se va agrava pentru că este un punct de cotitură în istoria UE și a zonei euro.

„După cum bine știți coeziunea blocului comunitar a mai fost pus la încercare, iar cel mai recent exemplu este cel al Greciei. Din punct de vedere politic, situația este disperată cumva, în sensul că toată clasa politică și elita de la Bruxelles nu vrea în nici un fel ca structura suprastatală să se spargă. Interesul lor este să continue și chiar să o centralizeze cât mai mult, de aceea, ieșirea Marii Britanii le va da planul peste cap, adică va alimenta mai departe speculațiile că mâine, poimâine va fi rândul altei țări să iasă”, ne-a spus Glăvan.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Firmele britanice din România

În România există, în prezent, potrivit celor mai recente date ale Oficiului Național al Registrului Comețului (ONRC), 5.251 de firme care au acționari britanici. Aceste firme au un capital social subscris cumulat de 3,9 miliarde de lei. În urmă cu 10 ani, când România încă nu era în UE, numărul acestor firme nu era decât de 2.300, iar valoarea capitalului social subscris nu era decât puțin peste 1,5 miliarde de lei. În cazul în care Marea Britanie iese din UE, este posibil ca aceste firme să aibă foarte mult de suferit și, odată cu ele, și angajații români. Dacă va pleca o parte din capitalul financiar va dispărea și o parte din capitalul uman.

Reîntoarcerea vizelor

Turismul va avea și el de suferit din cauza acestei ieșiri, dacă întradevăr englezii se tem de imihranții români care le invadează țara (asemeni cazului din 2014). Pentru a ajunge pe tărâmul lui Shakespeare ar putea fi nevoie de viză, lucru care va tăia avântul românilor de a călători.

Vor rămâne în UE numai țările hotărâte

Marea Britanie este unul dintre cei mai puternici parteneri ai UE și chiar unul fără relativ multe probleme, așa că vă apărea întrebarea de ce să nu părăsească zona țări care nu au nici o treabă cu omogenitatea economică cu Germani, Franța și alte astfel de state.

„Decât să existe o Uniune care să cuprindă state membre care sunt cu un picior înantru și cu unul afară, mai bine se clarifică lucrurile, astfel încât cei care își doresc o Uniune Europeană să poată să meargă înainte și ceilalți să își vadă de drumul lor. Pe termen lung cred că această decizie va fi benefică pentru proiectul european. Uniunea monetară, spațiul Shengen sunt, de facto, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, iar acum, cum ar veni, se mai creează încă o viteză. Iar acum este momentul în care se cern partenerii hotărâți de cei nehotărâți”, a afirmat Matei Păun.

Leul ar putea fi lovit crunt

„Aici, întradevăr mi se pare miza foarte mare și, dacă se va întâmpla Brexitul, atunci mă aștept să existe o presiune importantă pe cursul euro/dolar și să vedem o volatilitate foarte mare în viitor”, a declarat Bogdan Glăvan.

În ceea ce privește lira sterlină va fi doar un dezechilibru temporar pentru că lumea se va repoziționa, dar în fond ceea ce să stabilitatea unei monede este politica monetară, iar dacă Marea Britanie va duce o politică mai sănătoasă decât cea a zonei euro, atunci nu va exista nici un motiv să vedem lira depreciindu-se în fața euro. Ba din contră, mi s-ar părea că euro se va duce în jos.

„Pericolul mi se pare în curtea UE, nu a Marea Britanii. Va fi presiune și pe leu pentru că atunci când avem probleme financiare în lume sau turbulențe, volatilități, cauzate de frică, investitorii tind să renunțe la tot ce este mai ușor de renunțat. Și primele active pe care le lichidează sunt cele mai proaste, ori România face parte dintr-o categorie de active proaste sau riscante”, a mai spus economistul.

Cu alte cuvinte vom asista la oarece retrageri de capital din România și speculații care vor pune presiune pe cursul leului. Iar asta este o poveste pe termen scurt.

Citește și: Efectele Brexit! Elveţia şi-a retras cererea de aderare la UE: „Doar câțiva lunatici ar mai vrea acum să se alăture Uniunii Europene”

Posibile pericole

„Pe termen lung nu mă aștept să se întâmple ceva important pe cursul leului din două motive. În primul rând, economia noastră în faza actuală este o economie care merge destul de bine. Nu ne vom mai întâlni cu o criză asemeni anterioare. Iar în al doilea rând, BNR are la îndemână suficiente rezerve valutare pentru a contracara declinul leului, dacă vrea”, spune Glăvan.

În momentul crizei din 2009, leul nu s-a depreciat prea mult pentru că BNR a intervenit, așa că de ce s-ar întâmpla asta acum când amploarea efectelor nu va fi așa mare? „Și dacă atunci cursul a sărit de la 3,9 lei pentru un euro la 4,2 pentru un euro, în decursul a câteva zile sau săptămâni, în acest caz dacă vorbim de depreciere gravă ne referim la o creștere a cursului de la 4,5 lei pentru un euro la 5 lei pentru un euro. Deci dacă vrea, BNR poate stopa această depreciere”, potrivit analistului economic.

În toată această perioadă de acalmie, cei care plătesc rate, chirii, orice în euro, vor plăti ce va mai scump pentru că leul se depreciază pe zi ce trece în fața monedei europene.

Puterea de decizie este la politicieni

Trebuie văzut în ce masura va afecta ieșirea Marii Britanii din UE pentru că dacă o va afecta serios, am putea avea turbulențe însemnate la scara globală. De asemenea trebuie văzut și ce se va întâmpla mai departe cu zona euro.

„Totul este la îndemâna politicienilor, iar ieșirea Marii Britanii le pune în brațe niște costuri pe care ei nu vor să și le asume. Iar dacă nu și le asumă înseamnă că UE va trebui să se reformeze, să devină mai competitivă și să tipărească mai puțini bani pentru a se salva. Ori ei nu vor să își asume lucrul acesta, dar ar putea să și-o asume, dacă vor face reformă. Dacă vor tărăgăna și nu vor face reformă, atunci după modelul BREXIT vor urma și alte state și asta nu va face decât să crească riscul”, este de părere Bogdan Glăvan.

Citește și: BREXIT. Care e miza ieșirii Marii Britanii din UE | Cum este România afectată de BREXIT

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI