Centrul vechi al oraşului Constanţa a început să prindă viaţă. Cluburi, cafenele, restaurante, berării… Străzile au fost pavate, clădirile au început să fie renovate, plajele au fost mărite cu nisip adus din largul mării etc. Dar…
În parcul central al oraşului Constanţa, cel din spatrele primăriei, un paznic culege dude. Înoată cu greu prin bălăriie înalte. Omul păzeşte bordurile aduse în jurul statuii centrale – o ”eroină” care conduce muncitorii la luptă -, de mai bine de opt luni, de când a început recondiţionarea parcului care ”s-a terminat brusc, odată cu banii, iar acum se aşteaptă sosirea altor bani”, după cum spune omul de sub dud.
Peste drum, desigur, alte bălării, dar după nici cincizeci de metri începe centrul vechi, care s-a schimbat ”în bine”, cu terase care mai de care mai cochete, cu alei pietonale bine pavate,… ce păcat că restaurarea şi consolidare imobilelor vechi a rămas în urmă, lucru care pune în pericol consumatorii de la terase. Spre deosebire însă de centrul vechi din Bucureşti, la Constanţa pericolele sunt semnalate corect. Adică ţi se pune masa sub zidul care este în pericol de prăbuşire, dar se pune şi un anunţ despre acest pericol. Apoi, turistul alege: bea o bere cu senzaţii tari, sau pleacă la în alt loc. Mulţi preferă senzaţiile tari – sau nu sunt atenţi la inscripţii!
În fine, Constanţa are o problemă cu rampele pentru cei cu dizabilităţi motorii. În faţa Muzeului de Artă Populară se află o asemnea rampă care dă direct în stâlpii clădirii. Adică îl urici pe omul din căruţ până sus, apoi îl loveşti de coloane, că nu ai loc de manevră acolo…
Parcul central se restaurează de opt luni
Muzeul de Artă Populară
Casa cu lei…
Intrare în Centrul Vechi…
Cea mai îngustă stradă din Constanța: ”Stradela Vântului”
Cazinoul părăsit…