Menținerea unei anumite poziții, cum ar fi ”picior peste picior” timp de mai mute ore poate provoca o afecțiune care se numește paralizia nervului peronier sau paralizia peronieră. Explicația este, potrivit studiilor medicale, că atunci când stai picior peste picior tensiunea arterială crește. Chiar dacă nu ai probleme circulatorii, este bine să eviți această poziție, care poate părea comodă, dar care care îți poate provoca suferință.
De asemenea, stând în această poziție te poți alege cu un dezechilibru pelvin. Poziţia picior peste picior face ca muşchiul interior al piciorului aşezat deasupra să fie mai scurt, iar cel al coapsei mai lung, lucru ce îţi poate pune articulaţiile în pericol, ba chiar poate provoca dislocarea acestora.
Ce este paralizia nervului peronier (paralizia peronieră)
Este cea mai frecventă suferință nervoasă periferică la picior. Persoanele afectate observă că se împiedică frecvent sau că nu pot ridica laba piciorului de pe sol, trebuind ridice mai mult genunchiul pentru a putea păși, potrivit Dr Ruxandra Borindel, medic specialist Neurologie, la cdt-babes.ro. De asemenea, pot fi resimțite amorțeli (parestezii) sau scăderea sensibilității la nivelul gambei și al piciorului. În pareza peronieră deseori există durere la capul fibulei, în zona de compresiune a nervului.
Cauza directă a leziunii nervului peronier poate fi compresia acestuia, încarcerarea, ischemierea sau traumatismul direct, generate de purtarea prelungită a unui aparat gipsat, postura picior peste picior, lovire/ dislocare la nivelul genunchiului, tumori osoase sau schwanoame, chisturi ganglionare, lipoame. Factorii de risc sunt statusul nutrițional precar, boala hepatică alcoolică, conformație astenică.
În funcție de cauza care a determinat suferința nervului peronier se va opta pentru ortezare, kinetoterapie, tratament medicamentos sau abordare chirurgicală de decompresiune sau de reinserție a unor tendoane pentru a facilita utilizarea piciorului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro