Vreme de 11 ani, pe calcanul (perete exterior din spate fără deschideri al unei case destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine – n.r.) de pe Arthur Verona, artiştii urbani au desenate murale ce s-au statornicit în memoria colectivă drept simboluri urbane ale oraşului, scrie Mediafax. Ministrul Culturii Corina Şuteu spune că demolarea imobilului este extrem de îngrijorătoare atât din raţiuni urbanistice, cât şi din considerente ce ţin de memoria afectivă a Bucureştiului.
„Vestea că se doreşte demolarea imobilului din intersecţia străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare. Zona istorică Arthur Verona – Dionisie Lupu – Pitar Moş are un ţesut şi un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureştiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare şi revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery şi Fundaţia Carturesti. Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spaţiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcţie de coagulare artiştilor şi activiştilor şi face parte deja din memoria afectivă a centrului oraşului”, a scris Corina Şuteu, pe pagina oficială de Facebook.
„Dezvoltarea oraşului şi salvarea memoriei şi identităţii Bucureştiului nu trebuie să se excludă. Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureştiul este un oraş agresat atât de demolările sistematice din anii 80, cât şi de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei.”, a mai scris Ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe pagina personală de Facebook.
De asemenea, Cristian Neagoe, co-fondator al Street Delivery, a scris pe Facebook: „De 11 ani, zidul ăsta de la Street Delivery înseamnă ceva pentru Bucureşti şi bucureşteni. Dar banii, combinaţiile şi cinismul trec deseori peste lege, zone protejate sau memorii afective. Să vedem dacă şi în cazul ăsta.”
Desenul mural din 2016. Pasărea neagră a lui Sabek. “Multă lume ne-a întrebat ce semnifică pasărea lui Sabek, artistul din Madrid care a venit pentru prima oară la Bucureşti să deseneze un mural pentru Street Delivery Meserie! Pentru spaniol, acvila e o expresie a libertăţii. La asta s-a gândit când îşi imagina Bucureştiul, asta i-a trecut prin minte când i-am trimis releveul calcanului de pe strada noastră”, au scris organizatorii Street Delivery pe pagina de Facebook a festivalului.
Propietarul casei din Str. Dionisie Lupu colţ cu Arthur Verona va demola casa în cursul acestui an. Pe locul acesteia va fi construită o clădire de birouri.
Foto: romaniacurata.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro