Dragă Gică,

Întîi de toate îți mulțumesc pentru toate cuvintele bune pe care le-am identificat în epistola pe care mi-ai trimis-o. Îmi pare nespus de rău că ți-am produs o asemenea mâhnire după eșecul cu Albania, știut fiind cât îți doreai ca echipa națională să ajungă departe la acest turneu final. Regret enorm că acești băieți n-au putut să te scoată în stradă așa cum ai făcut tu cu noi de atâtea ori. Ce mult mi-aș fi dorit să te văd acolo! Și mai regret tristețea sinceră pe care am văzut-o pe chipul românilor, atât a celor care ne-au însoțit la Euro, cât și a celor de acasă. Avem un public minunat și de aceea mor de ciudă că nu putem deocamdată să-i oferim și o echipă care să poată, nu doar să vrea.

 Am observat că reacția ta a venit în urma unei știri publicate de Gazetă. Îmi pare rău că ai luat-o în nume personal. Declarația respectivă am dat-o într-un context în care descriam cam care ar fi, în opinia mea, profilul unui selecționer. Și lucrul ăsta s-a întâmplat cu mai bine de un an și jumătate în urmă. Atunci, conform unei analize, am constatat, printre altele, că media de vîrstă a antrenorilor de la ultimul Campionat Mondial a fost de 64 de ani. Astăzi, la acest European, ea a coborît la 57 de ani. Cum munca selecționerului e foarte diferită de cea a unui tehnician de club, chestiunea vârstei devine logică. Un om în etate nu are energia de a lucra zi de zi, 24 de ore din 24, așa cum cred eu că ar trebui să se întâmple la club, în schimb are experiența, flerul, și cunoștințele acumulate care să-l ajute să elimine cît mai multe din greșelile tinereții. La club ai 30 de etape în care mai poți repara ce ai stricat într-un meci sau altul, la națională ai numai 10 meciuri, iar într-o grupă de turneu final numai 3. Ăsta e motivul pentru care mare majoritate a federațiilor angajează tehnicieni experimentați. Și de asta cred că atât tu, cât și Răzvan Lucescu, tehnicieni extrem de valoroși în opinia mea, ați dat greș. Nici nu mai contează acum că tu ai avut o susținere superbă, iar el o oribilă opoziție.

 Îți mulțumesc, de asemenea, pentru că mă consideri FOARTE-FOARTE-FOARTE TÂNĂR. Eu credeam că soția mă flatează și acum la 48 de ani, dar încep să-i dau dreptate :). Și, pe cale de consecință, că n-am experiența de a conduce oameni, instituții. Totuși, cu mine în stafful managerial, toate publicațiile pentru care am lucrat, nu doar cu scrisul, ci și gândind proiecte, bugete, strategii, au fost numărul 1 în România, indiferent că s-au numit Sportul românesc, ProSport sau Gazeta Sporturilor. Tocmai de aceea știu ce spun când, după numai doi ani de FRF, această echipă FOARTE-FOARTE-FOARTE TÂNĂRĂ a reușit să oprească o scurgere masivă de bani, să stopeze o pierdere anuală cifrată între 4 și 5 miloane de euro, și să ajungă la o balanță echilibrată între chelutieli și plăți, FĂRĂ A LUA ÎN CALCUL CELE 8 MILIOANE venite în urma calificării, bani care vor fi socotiți abia la sfârșitul anului fiscal în curs. Mă gândesc că într-o țară și într-un context socio-economic dificil, în care multe cluburi conduse de oameni cum îi ceri tu, cu multă, multă experiență în fotbal, au intrat în insolvență sau faliment, ăsta e un lucru remarcabil.

 Sunt trist însă deoarece nu observi că, în situația în care ne aflăm după 24 de ani de muncă fără vreun proiect, în care avem numai 9 jucători legitimați, nu titulari, în primele 5 campionate ale Europei, mai puțin și decât Albania, am reușit să ajungem la un turneu final. Nu a fost considerată o performanță, deși acum vedem că adversarele noastre principale, așa slabe cum le-am declarat, Irlanda de Nord și Ungaria, au ajuns în ”optimi”. Croații și sîrbii au câte 40 de fotbaliști în ligile amintite, iar cei din urmă nici nu au ajuns la Euro. Iar ei muncesc la nivel de copii de zeci de ani.

Se zice că la greu vezi caracterele. Așa e în viață. Nu știu cum e în fotbal cu chestia asta, dar am observat că la momente de criză toți iau decizii capitale. Așa au făcut-o francezii în ‘74, iar după 10 ani au luat titlul european, așa au făcut-o nemții la începutul anilor 2000 și au luat titlul mondial după 14 ani, așa au făcut belgienii, după ce au fost eliminați din postura de gazde din faza grupelor în 2000, iar abia acum, după un deceniu și jumătate, au pus pe picioare o echipă. La noi, și te rog să n-o iei iar în nume personal, prima criză a fost atunci, la acel baraj, pentru că după 5 calificări, am ratat un turneu final. Dacă se demara atunci ceva, acum am fi avut băieți care să ne ajute să redevenim mândri. Din păcate, deși FRF era condusă numai de oameni de fotbal și, evident, de bine, nici atunci și după nici una din cele 7 următoare eșecuri în preliminarii nu s-a făcut nimic. Nu s-a reformat și nu s-a modernizat nimic la nivel sportiv, la concept, la pregătirea antrenorilor și copiiilor. Nu s-a investit nimic în competiții, în centre de excelență, în programe de dezvoltare pentru fotbalul de masă, din care să-ți extragi fondul de jucători de performanță. Noi am început s-o facem din finalul lui 2014, de un an și jumătate, iar copiii care au acum 15-16 ani beneficiază de ele.

 Dragă Gică, eu nu-mi schimb părerile, vin cu drag la meciurile Viitorului, mai ales acum, din postura de angajat FRF. Am făcut-o și înainte, o voi face și după ce nu voi mai fi aici. Așa cum o voi face și în cazul naționalei României, indiferent cine va conduce Federația, pentru că iubirile ce-ți vin din suflet nu poți să le renegi. Vin să văd o evoluție la Viitorul, pentru că știu cât de greu e să construiești chiar și cînd ești patron, când poți decide singur ce și cum vrei, nu precum la o Federație, în care hotărârile trebuie luate democratic, ținând cont de toți cei implicați. Și voi spune mereu ceea ce ziceam despre echipa ta, că avem nevoie să așteptăm minimum 5-6 ani că să vedem dacă vom culege roadele. Atunci apreciai, acum pari mai grăbit.

 Știu că, dincolo de orice, acest eșec cu Albania doare. Îl simt în toți rărunchii și încerc să-mi păstrez cumpătul. Așa cum m-a durut cînd ne-a bătut prima oară Spania la handbal sau Georgia la rugby, de exemplu. Și atunci s-a vorbit de umilință. Îți promit că voi învăța din această înfrângere și voi iniția și susține decizii care poate te vor deranja și ele. Am văzut cu ochii mei cît de refractari la nou suntem, incapabili să înțelegem cum se lucrează azi în fotbalul profesionist. Știu unde puteam repara ceva, când și cum. Poate suficient să trecem de albanezi și să jucăm cu Țara Galilor, alt obstacol care ar fi părut la îndemâna noastră, nu?

 În final, îți spun că abia aștept să ne vedem la cafeaua aia la care eu te-am invitat s-o bem de atâtea ori la Federație când ne-am găsit prin studiourile TV. Până atunci, te asigur în continuare de tot respectul meu, și, dacă accepți un pic de haz în tot necazul ăsta, îți spun că mă bucur că nu i-ai cerut demisia lui Mircea Lucescu după umilința cu alți albanezi, de la 17 Nentori Tirana, în 1986, că rămâneam fără unul dintre cei mai mari antrenori din istorie :D

 Cu drag,
Andrei Vochin

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

După ce o vreme a stat la cutie, protejându-se probabil de eventualele arbitraje ostile pe care echipa lui le-ar putea primi din partea FRF, managerului Viitorului Constanța, Gică Hagi, și-a luat în serios rolul de lider al Generației de Aur și a ieșit la atac.

Se întețește astfel războiul dintre conducerea FRF instalată în martie 2014 și Generația de Aur. După Didi Prodan, Florin Prunea și Gică Popescu, Gică Hagi este al patrulea membru al naționalei din 1994 care critică actuala stare de lucruri de la ”Casa Fotbalului”.

Pe site-ul clubului său, Gică Hagi a dat publicității unei scrisori deschise pe care i-o adresează consilierului FRF Andrei Vochin, dar în care se fac aprecieri despre întreaga conducere federală, din care mai fac parte președintele Răzvan Burleanu, secretarul general Radu Vișan și secretarul general adjunct Gabriel Bodescu (și consilier federal, pe deasupra), personaje necunoscute și fără performanțe în fotbalul românesc și înainte de 2014.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Marea Britanie iese din UE

Folosit ”manta”, Hagi le cere demisia șefilor FRF, având ca argument faptul că el a plecat de la cârma naționalei în 2001, după ce a ratat barajul cu Slovenia:

Răspunsul lui Gheorghe Hagi pentru Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF, vis-a-vis de articolul apărut în Gazeta Sporturilor, cu titlul “Tinerii au dat greș”.

Personal, cred că a fost o formă foarte subtilă de a mă ataca, invocând eșecul, amintind de perioada foarte scurtă ca antrenor al echipei naționale, de cinci luni (iulie-noiembrie 2001), în care am bătut Ungaria în deplasare pentru prima oară în istorie și am pierdut barajul cu Slovenia din calificările pentru World Cup 2002.

TINERII AU DAT GREȘ

Felicitări Andrei pentru concluzia și analiza la care ai ajuns: “Tinerii au dat greș”, cu referire directă la adresa mea, ca antrenor al echipei naționale la vârsta de 36 de ani. Într-adevăr, ai dreptate 100% și te felicit pentru asta, dar ai omis un lucru: cu aceeași măsură să vă analizați și pe voi acum după ce v-ați făcut de rușine la Campionatul European.

Dacă eu eram tânăr și fără experiență la 36 de ani, după 20 de ani de jucat fotbal la cel mai înalt nivel național și internațional, atunci tu și președintele FRF nu sunteți FOARTE-FOARTE-FOARTE TINERI și lipsiți de experiență pentru a conduce destinele fotbalului românesc????
Gândiți-vă și reflectați la ceea ce am afirmat și sper ca împreună cu președintele FRF să realizați că sunteți prea tineri și fără experiență să fiți la cârma fotbalului românesc, la fel cum am fost și eu la 36 de ani.
Atunci eu am plecat. Voi ce faceți, nu sunteți la fel de tineri și lipsiți de experiență????

Andrei, îți dau trei motive pentru care acesta este momentul ZERO al fotbalului românesc și de ce este bine ca fiecare să rămânem să facem ceea la ce ne pricepem cel mai bine pentru că aici vorbim de a conduce și a lua decizii importante pentru fotbalul românesc
a) Cea mai mare problemă a fotbalului românesc în acest moment este că noi cei care am jucat și am făcut performanță la cel mai înalt nivel suntem judecați și conduși de oameni care nu au experiență și sunt foarte-foarte tineri pentru a avea în mâini soarta fotbalului românesc.
b) Sub conducerea voastră pentru prima oară în istoria echipei naționale ne-ați făcut să ne simțim UMILIȚI (Albania ne-a bătut în meci oficial, nu în meci de pregătire), lucruri ce au fost reflectate de suporteri, mass-media și oameni de fotbal după eliminarea echipei României de la EURO 2016, nu de mine!
c) Sub conducerea voastră în ultimii doi ani nu s-a realizat nicio performanță la tineret și juniori (U21, U19, U17, U15), rezultatele fiind foarte slabe, să nu spun dezastruoase. De doi ani vă tot spun că Ungaria ne-o va lua înainte: ne-au depășit la EURO (vezi rezultatul cu Portugalia), iar la copii și juniori s-au calificat la turnee finale. De asemenea, vecinii noștri din estul Europei sârbii și croații au câștigat trofee, iar noi am ajuns să fim învinși de Bulgaria pe teren propriu și nu s-a întâmplat nimic. Pentru mine, tot ce s-a întâmplat la juniori U19 / U17 / U15 este egal cu ZERO performanțe. Noi de ce nu putem face nimic? Pentru că trebuie să te pricepi la fotbal. Pare ușor, dar nu e!

Închei această scrisoare deschisă cu un singur gând: REFLECTAȚI FOARTE BINE CE DRUM URMĂM ȘI CU CINE ÎL CONSTRUIM.

PS: Andrei, sper să rămâi fanul nr. 1 al proiectului Academiei și al clubului FC Viitorul în continuare, așa cum știu. Chiar putem bea o cafea împreună, așa cum făceam înainte.

Cu respect, Gică Hagi.

De menționat că, după revenirea de la Campionatul European, Răzvan Burleanu a anunțat o analiză a situației de echipa națională. Nici până astăzi nu avem concluziile acestei analize. Nu știm dacă Anghel Iordănescu mai este sau nu selecționer și cine sunt antrenorii vizați să preia prima reprzentativă, cu toate că preliminariile CM bat la ușă.

 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI