“Pieţele globale suferă un şoc sever în această dimineaţă – cu lira sterlină la minimele ultimilor 30 de ani, bursele de acţiuni pierzând până la 10%, iar aurul la 1350 dolari/uncie – întrucât ipoteza de lucru a fost în permanentă cea potrivit căreia Marea Britanie va decide să rămână în Uniunea Europeană”, a declarant Mihai Nichișoiu, Directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management.
În spaţiul G7, inclusiv în Marea Britanie, autorităţile financiare se vor regrupa şi vor încerca stabilizarea pieţelor financiare prin intervenţii directe şi linii de lichiditate – să nu uităm că există deja un plan pentru o asemenea situaţie de urgenţă. Pe termen mai lung, însă, „Brexitul” se adaugă unei lungi liste de riscuri globale – pe care, ironic, ieşirea Marii Britanii din UE nici măcar nu ocupă prima poziţie. Un risc mult mai important se referă la eventualitatea unei alunecări dure a economiei chineze şi a unei crize a sistemului lor financiar/bancar.
„Sistemul imunitar al burselor de acţiuni era oricum deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie. În condiţiile în care dobânzile vor rămâne la niveluri excepţional de mici, în unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abundă, foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndrepta tot mai mult către aur. În 2016, activele tradiţionale de refugiu, în particular aurul, sunt adevăraţii câştigători ai concursului de împrejurări”, a mai declarant oficialul Tradeville.
Marea Britanie iese din UE
În ceea ce priveşte activele româneşti, dimineaţă această a arătat încă o dată corelaţia strânsă cu pieţele externe – acţiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, cele mai afectate fiind băncile; dobânzile titlurilor de stat locale au crescut, riscul lor fiind asimilabil periferiilor, iar leul s-a depreciat, îndeosebi faţă de dolarul american.
„Cel mai probabil, pieţele de la Bucureşti vor rămâne dependenţe şi în perioada următoare de riscurile globale, în timp ce Banca Naţională ar putea deveni tentată să reia procesul de relaxare monetară întrerupt anul trecut”, a mai spus Mihai Nichișoiu.