Contraperformanța are câteva explicații. În faza grupelor, românii au fost cotonogarii Europei, comițând cele mai multe fauturi în faza grupelor (52 de faulturi), dar și cele mai multe ”galbene” (10, la egalitate cu Italia și cu Albania).
Altă statistică dată publicității de UEFA scoate la iveală faptul că naționala tricoloră a fost printre cele mai leneșe de la turneul final, luându-se în calcul doar prima fază a competiției. România s-a clasat pe locul 22 din 24 de formații la număr de kilometri alergați de echipă (detalii, AICI). ”Radarul” UEFA a înregistrat doar 309,914 de kilometri alergați în dreptul selecționatei lui Anghel Iordănescu.
Sub România au fost doar Irlanda de Nord (calificată în ”optimi) și Albania (care n-a ieșit di Grupa A, deși a adunat 3 puncte – victorie cu România). Lider este Italia, cu 337,179 de kilometri de echipă.
Cifrele furnizate de UEFA spulberă scuza ieftină găsită de tricolori pentru impotența din jocul cu Elveția. ”Am fost nevoiți să alergăm mult după minge, de aceea am terminat obosiți. Nu este vorba că nu avem potență fizică”.
Dacă ar fi alergat după minge, indicii ar fi indicat acest fapt. Nu a fost așa, iar cauzele reale ale prăbușirii sunt cele indicate de medicul Pompiliu Popescu încă din timpul turneului final (AICI, detalii).
Citește și:
Euro 2016. Situație explozivă la echipa națională, care a terminat de-a bușilea meciul cu Elveția! ”N-am mai întâlnit așa ceva, să cadă toată echipa după minutul 60, ca popicele!”