Probabil până acum ai apelat la metoda clasică a tăiatului în felii, care poate fi chiar periculoasă dacă nu ești atent cum manevrezi cuțitul. În clipul de mai jos este prezentată o modalitate mai simplă și mai comodă. Se taie pepenele în jumătate, cu tăieturi mici de jur împrejur. Așezi apoi fiecare jumătate pe tocător, cu miezul în jos și îndepărtezi cu grijă toată coaja. Apoi, poți felia miezul și te poți bucura imediat de savoarea pepenelui.
8 DIETE DE VARĂ. Cele mai eficiente metode de a slăbi înainte de a pleca în vacanţă la mare!
Nu arunca semințele de pepene roșu
Pepenele roșu este extrem de hrănitor, răcoritor, energizant, aducând un beneficiu imens pentru sănătate. Dar, nu doar pulpa pepenelui este utilă organismului ci și semințele acestuia. În general când mâncăm pepene roşu, aruncăm semințele. Dar, acestea sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi mâncate atât crude, direct din pepene, dar și uscate și coapte și adăugate în salate și alte preparate. Semințele sunt foarte bogate în proteine, în 150 de grame de semințe uscate sunt 30,6 grame de proteine ceea ce reprezintă 61% din valoarea zilnică recomandată. Proteinele din semințele de pepene verde conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici. Semințele conțin și triptofan, acid glutamic, și lizină.
Semințele de pepene sunt foarte bogate şi în vitamine din grupul B, fără de care nutrienții din alimente nu pot fi transformate în energie. Cea mai răspândită vitamină din grupul B care se află în semințele de pepene verde este niacina, în 100 de grame de semințe fiind 3,8 miligrame, adică 19% din valoarea zilnică. Niacina este esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos, sistemul digestiv și pentru menținerea elasticității pielii. Semințele de pepene conțin și tiamină, riboflavină, vitamină B6 și acid pantotenic.
În ceea ce privește mineralele, acestea abundă în semințele de pepene roşu. Un loc important ocupă magneziul, în 150 de grame de semințe fiind 556 miligrame, ceea ce înseamnă 140% din valoarea zilnică recomandată. Alte minerale importante prezente în semințele de pepene sunt fosforul, fierul, potasiul, sodiu, cupru, mangan și zinc. Toate acestea contribuie la procesele metabolice, întrețin musculatura și articulațiile, dar și tonusul musculaturii netede.
În 150 de grame de semințe uscate, sunt 51 de grame de grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, și omega 3 și omega 6
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro