Autoritățile locale, mai exact, primăriile, au demarat zilele trecute distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE, către persoanele și familiile nevoiașe.
Câte două pachete de alimente
Pentru că pachetele care trebuiau distribuite în decembrie 2015 nu au mai ajuns la cei îndreptățiți, anul acesta, vor fi distribuite câte două cutii cu alimente persoanelor/ familiilor cu venituri reduse. Fiecare cutie va conține: 1kg de făină albă de grâu, 2 kg de mălai, 400 de grame de paste făinoase, 2 litri de ulei, 1 kg de zahăr, 1 conservă de carne de vită a 300 de grame fiecare, 1 conservă de pateu de ficat de porc a câte 200 de grame fiecare, 1 kg de orez, 1 conservă de pastă de tomate de 400 de grame și o pungă cu 500 de grame de fasole boabe. Fiecare primărie a stabilit o locație din care va distribui ajutoarele. De exemplu, primăria Sectorului 1 le distribuie în Str. Pajurei, nr. 13, Primăria Sectorului 4, în Bd. Metalurgiei, nr.89 ( Colegiul Tehnic „Miron Nicolescu”), primăria Sectorului 6 în: Aleea Istru nr. 6 (Centrul pentru copii cu Dizabilităţi Domniţa Bălaşa), pentru persoanele al căror nume de familie începe cu literele A, B, C, D, E, F inclusiv, în Bulevardul Uverturii nr. 81 (Cantina socială Uverturii), pentru persoanele al căror nume de familie începe cu literele G, H, I, J, K, L, M, N, O , în Drumul Sării nr. 2, pentru persoanele al căror nume de familie începe cu literele P, R, S și în Bulevardul Iuliu Maniu nr 101, pentru persoanele al căror nume de familie începe cu literele T, Ţ, U, W, V, Z ș. a.m.d.
Cine are dreptul la ajutoare
Potrivit legii, au dreptul la aceste ajutoare: familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001) și familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei (Legea nr. 277/2010); şomerii care beneficiază de un ajutor de până la 450 lei, inclusiv, şi şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie; pensionarii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din indemnizații sociale sau pensii cumulate, sunt de până la 450 lei/lună inclusiv; revoluționarii din decembrie 1989, veteranii, prizonierii și văduvele de război, foștii deținuți politici, cei care au fost deportați în străinătate de regimul comunist și alți beneficiari ai acestor legi speciale, dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi, ale căror cuantum cumulat este de până la 450 lei/lună inclusiv; persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private; persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană. De reținut că persoanele care fac parte din mai multe categorii de beneficiari, vor primi ajutoare alimentare pentru o singură categorie căreia îi aparţin la data distribuţiei ajutoarelor.
Cine se mai poate înscrie pe liste
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, „persoanele care la data distribuţiei ajutoarelor alimentare aparţin categoriilor eligibile, dar nu figurează pe listele de distribuție, vor fi adăugate de autorităţile locale pe aceste liste, cu anexarea documentelor justificative”. Pe de altă parte, moştenitorii beneficiarilor înscrişi pe listele iniţiale, care au decedat până la data distribuţiei ajutoarelor, nu pot primi ajutoarele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi până la deces. De asemenea, persoanele eligibile care la data distribuţiei ajutoarelor alimentare au domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private, nu beneficiază de ajutoare alimentare.