Rezultate bacalaureat 2016. Uite ce note s-au luat!
Icoana Maicii Domnului numită „Prodromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte. Prodromița este o icoană zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Țara Românească. Icoana Prodomița este pictată pe lemn de tei, având un metru înălțime și 0.70 metri lățime.
Prodromița este considerată o icoană neprețuită, făcătoare de minuni, care atrage zeci de mii de pelerini anual. Se spune despre aceasta că nu ar fi fost zugrăvită din penel, de mână omenească, ci de un înger, după voia lui Dumnezeu. Tocmai din acest motiv a stârnit curiozitatea cercetătorilor. Studiată la microscop, icoana nu are nicio urmă de pensulă, așa cum au picturile, motiv pentru care s-a întărit credința că ar fi fost zugrăvită de mâini nepământene. Pe de altă parte, scrierile religioase păstrează multe minuni înfăptuite la Icoana Maicii Domnului Prodromița, cu precădere vindecări miraculoase ale unor boli aparent incurabile.
Calendar ortodox 2016. Troparul Icoanei Prodromița
Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, sfintei și dumnezeieștii icoanei tale cu dragoste și cu credință închinându-ne, o sărutăm mulțumind; căci prin ea celor credincioși dăruiești cu adevărat tămăduiri sufletelor și trupurilor. Pentru această grăim către ține: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce ești una binecuvântată!
Calendar ortodox 2016. Sfinții Proclu și Ilarie
Sfinții Proclu și Ilarie s-au născut în cetatea Calipt din Asia. Ei au luat mucenicia în vremea împăratului Traian (98-117). Proclu era unchiul lui Ilarie și pentru că a marturist că este creștin a fost supus la multe chinuri.
„Care este neamul tău?” l-a întrebat judecătorul pe Proclu. Iar Procul i-a zis: „Neamul meu este Hristos, iar nădejdea mea Dumnezeu.” Când judecătorul -a amenințat cu schingiuirile, Proclu a zis: „Dacă tu, judecătorule, te temi să nu calci poruncă împăratului tău, de frică morții acesteia trupești cu care ești amenințat, oare cu atât mai mult nu suntem datori noi creștinii să ne temem a călca porunca lui Dumnezeu, de frică să nu cădem în moartea cea veșnică!”
În vreme ce Proclu era torturat, a venit și Ilarie înaintea judecătorului și i-a zis: „Și eu sunt creștin.” După torturi prelungite, Proclu a fost răstignit pe o cruce, iar la trei zile de la moartea unchiului sau, Ilarie a fost decapitat.
Vezi calendarul creștin ortodox pe libertateapentrufemei.ro. Află când e cruce în calendar, când se prind posturile și când sunt zile de sărbătoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro