Ciuperci umplute
Ingrediente: 5-6 ciuperci champignon mari, o ceapă, un ardei gras galben, un dovlecel, două linguri de făină, 2 căţei de usturoi, 2-3 linguri de ulei, o legătură de pătrunjel.
Preparare: ciupercile se spală sub jet de apă rece. Se lasă pălăriile deoparte, presărate cu puţină sare. Codiţele şi ceapa se toacă, după care se călesc în ulei. După ce scade lichidul lăsat de ciuperci se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe, usturoiul rondele şi dovlecelul cubuleţe. Se sărează şi se mai călesc câteva minute. Apoi se iau de pe foc şi se dreg cu sare şi piper. Se adaugă făina, ca să lege compoziţia, şi apoi se umplu ciupercile şi se dau la cuptor aproximativ 40 de minute. Se servesc cu pătrunjel tocat deasupra.
Supă cremă de linte
Ingrediente: 250 g linte verde, un morcov, un păstârnac, două cepe, o ţelină, 2-3 linguri ulei, un praf de usturoi, 1/2 foaie de dafin, sare, pătrunjel pentru ornat.
Preparare: lintea se spală în mai multe ape, după care se pune la înmuiat circa 30 de minute. Se pune la fiert în apă, iar după primele clocote se înlocuieşte apa, se adaugă foaia de dafin şi legumele curăţate şi tăiate în bucăţi mici. Se fierbe la foc potrivit până ce lintea şi legumele sunt fierte, se potriveşte gustul cu sare şi un praf de usturoi, după care se mixează crema de linte cu ajutorul unui blender. Se serveşte fierbinte cu fulgi de ardei iute roşu sau pătrunjel tocat.
Rulouri de dovlecei
Ingrediente: un dovlecel, o ceapă, un morcov, două bucăţi mici de praz, o jumătate de ţelină, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare, cimbru, nucşoară după gust, 5 linguri ulei de măsline, 150 ml supă de legume.
Preparare: morcovul, ceapa şi prazul se curăţă, se spală şi împreună cu mărarul şi pătrunjelul se toacă. Se pun la călit împreună cu uleiul şi supa de legume. Se condimentează şi se lasă pe foc până scade supa. După ce s-a răcit compoziţia se vor umple cu ea feliile de dovlecel călite înainte la grătar, ca să se înmoaie pentru a se putea rula. Pe fiecare felie se va pune puţină compoziţie, se rulează, se prinde cu o scobitoare şi se aşază în tava unsă cu ulei. Se coc la foc potrivit şi se pot servi atât calde, cât şi reci.
Brioşe cu ciocolată
Ingrediente: 210 g făină, 40 g cacao, 150 g zahăr brun, 60 g margarină, 250 ml lapte de soia, 1 plic de praf de copt, fulgi de ciocolată (minimum 70% cacao), sare; glazură: o ciocolată neagră (peste 70% cacao), o linguriţă de ulei.
Preparare: se pune laptele pe foc împreună cu margarina. Când aceasta din urmă s-a topit (fără să fiarbă), se pune cacaua cernută şi se amestecă. Se dă deoparte. Se amestecă făina (cernută) cu praful de copt, fulgii de ciocolată şi un praf de sare. Se încorporează la final amestecul de lapte soia, cacao şi margarina topită. Se aromatizează după gust şi se toarnă compoziţia în formele de brioşe unse cu ulei şi pudrate cu făină sau tapetate cu hârtii speciale. Se dau la cuptor 25-30 de minute sau până scobitoarea iese curată. Imediat după ce se scot brioşele, se ung deasupra cu o glazură obţinută dintr-o ciocolată neagră (de post) topită la bain-marie, în care se adăugă o linguriţă cu ulei vegetal (pentru a-i da luciu). Se servesc după ce se răcoresc.
Vezi și varianta asta de briose de post!
Batoane de fulgi de ovăz
Ingrediente: 250 g fulgi de ovăz, două banane medii foarte coapte, 50 g stafide, 100 g ciocolată amăruie, 3 linguri lapte de soia, două plicuri zahăr vanilat, un vârf de cuţit cu sare.
Preparare: se zdrobeşte foarte bine pulpa bananelor cu o furculiţă, apoi se adaugă fulgii de ovăz, stafidele, ciocolata tăiată în bucăţele potrivite, laptele de soia, zahărul vanilat şi sarea. Se amestecă foarte bine, până la completa omogenizare. Se tapetează o formă (18/18 cm) cu hârtie de copt trecută prin apă şi stoarsă foarte bine, după care se adaugă compoziţia pentru batoane şi se presează foarte bine cu dosul unei linguri. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 de minute sau până când se colorează uşor la suprafaţă şi pe margini. Se scoate tava din cuptor şi se lasă compoziţia să se răcească timp de 4-5 minute. Se taie apoi, cu multă grijă, cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, în batoane. Se aşază în tava de cuptor tapetată cu altă hârtie de copt şi se mai coc încă 15 minute la 150°C.
Prăjitură fragedă cu mere
Ingrediente: aluat – un pahar de ulei (150 ml), un pahar de zahăr, o linguriţă de oţet stinsă cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu, 1/2 pahar apă minerală, făină cât cuprinde (450-500 g); umplutura – 1 kg de mere, 200 g zahăr tos, o linguriţă de scorţişoară; decor: zahăr pudră.
Preparare: toate ingredientele pentru aluat se pun într-un castron, făina, cam 400 g pentru început. Se amestecă bine cu lingura de lemn, se frământă şi se mai adaugă făină, după caz. Se face o bilă din aluat cu mâinile înfăinate şi se împarte în două părţi egale. Se pune pe masa de lucru o hârtie de copt, se presară făină pe ea şi se întinde prima bilă de aluat într- o foaie de mărimea tăvii de copt. Se ia foaia şi se aşază în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Umplutura: merele se dau pe răzătoare cu coajă cu tot, apoi se pun împreună cu zahărul într-o cratiţă pe foc moderat. Se amestecă până scade zeama. Apoi se adaugă scorţişoara şi se amestecă din nou. Umplutura de mere se pune în tavă peste prima foaie şi se nivelează. Se întinde şi a doua foaie, tot pe hârtie de copt, apoi se aşază peste mere. Se bagă tava în cuptor la 175 de grade cam 30-35 minute, până se rumeneşte puţin. Se pudrează cu zahăr şi se taie rece.
Ciorbă de perişoare de soia
Ingrediente: perişoare – 100 g granule de soia, 50 ml ulei, o ceapă mică, 5 linguri făină, 1/4 legătură pătrunjel, sare, piper; alte ingrediente: 2 morcovi de mărime mijlocie, apă, o rădăcină pătrunjel, 1/4 rădăcină ţelină, o ceapă mică, 200 ml borş, o lingură frunze leuştean, două linguri de ulei, apă.
Preparare: se curăţă morcovii, pătrunjelul şi ceapa. Granulele de soia se pun la fiert în apă cu sare. Morcovii, pătrunjelul şi ţelina se curăţă şi se taie cubuleţe. Ceapa se dă pe răzătoarea fină şi se împarte în două cantitatea rezultată. Într-o oală se pune uleiul la încins şi se călesc legumele tăiate împreună cu o parte din ceapă. Se stinge totul cu circa 2,5 l apă rece şi se lasă la fiert la foc mic împreună cu o linguriţă de sare. Soia fiartă şi scursă de apă se amestecă cu cealaltă jumătate de ceapă, cu 50 ml ulei, 5 linguri de făină şi se condimentează cu sare şi piper, după gust. La acest amestec se adaugă şi pătrunjelul tocat fin. Se amestecă totul şi se formează perişoare. Când legumele din oală sunt fierte, se adaugă şi perişoarele formate în ciorba care clocoteşte. Se lasă să dea totul din nou în clocot, se adaugă borş şi se lasă să fiarbă încă 3 minute la foc mic. Se opreşte focul şi deasupra se presară leuştean tocat.