Nu există inegalitate între sexe când vorbim despre problemele de sănătate antrenate de pasiunea noastră pentru “look”. Specialiştii avertizează că principalele piese din garderoba la modă ne pot pricopsi cu entorse, dureri articulare, deformări ale coloanei vertebrale, dureri inghinale şi multe, multe altele…
Şlapii şi sandalele cu baretă între degete
Nici nu simţi că îi ai în picioare? Tocmai asta este problema: prinşi atât de superficial de picior, îi afectează biodinamica. Ce înseamnă asta simţi şi tu la fiecare pas, dar acum ai şi explicaţia fenomenului: degetele încearcă să apuce instinctiv talpa şlapilor, să facă priză cu ea, pentru ca piciorul să calce ferm. Acest efort repetat suprasolicită musculatura şi tendoanele. Rezultatul, în timp: tendinită şi degete deformate. În plus, mersul în şlapi şi în sandale cu baretă între degete produce un şoc amortizat de oasele şi tendoanele membrului inferior, şoc care lasă urme ce se resimt cu vremea. Aşa se explică durerile de la nivelul gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui. Pe de altă parte, lipsită de sprijin, bolta plantară (bolta tălpii piciorului) suferă şi ea: banda de ţesut conjuctiv care o susţine (fascia plantară) se inflamează şi apar dureri intense în talpă şi călcâi.
Fusta «creion»
Sexy foc, nu te lasă să păşeşti aproape deloc! Mergi cu paşi mici, de chinezoaică, iar asta perturbă echilibrul corpului şi reduce mobilitatea genunchilor. Când trebuie să te apleci, îndoi coloana vertebrală, în loc să îndoi genunchii. Dacă specificul muncii îţi cere să faci frecvent această mişcare amplă (purtând concomitent fusta “creion”), o să te alegi cu întinderi musculare sau cu afecţiuni ale discurilor intervertebrale.
Portofelul umflat şi telefonul mare purtate în buzunare
Acum vorbim despre şi pentru reprezentanţii sexului tare. Portofelele voluminoase sau telefoanele mobile de dimensiuni mari purtate în buzunarul de spate al pantalonilor îi obligă să stea pe scaun într-o poziţie nefirească pentru coloana vertebrală: uşor contorsionată (răsucită). Cu vremea, coloana “se supără” şi apar durerile lombare. În buzunarul din faţă este mai bine? Nu, mai ales dacă purtătorul acestor accesorii supradimensionate îmbracă şi un pantalon strâmt: portofelul şi telefonul împiedică circulaţia în zona inghinală, provocând senzaţii de amorţeală ori dureri testiculare.
Pantalonii strâmţi
Hainele strâmte stânjenesc în general mişcările, iar când stăm jos împiedică circulaţia sangvină şi comprimă nervii de la nivelul picioarelor, al abdomenului şi din zona inghinală, producând amorţeală. Pantalonii strâmţi, în particular, au un efect şi mai nefast, fiindcă “sugrumă” partea inferioară a corpului. Specialiştii recomandă să evităm în special jeanşii elastici, pentru că sunt fabricaţi dintr-un material care comprimă talia şi picioarele într-un mod nenatural şi deformează mersul (în loc să mergem relaxat şi talpa să absoarbă şocurile generate la fiecare pas de impactul cu solul, mergem ţeapăn, rigid, iar articulaţiile membrelor inferioare şi coloana încasează şocurile la intensitate maximă. Consecinţe, în timp: dureri ale încheieturilor şi ale coloanei vertebrale.
Genţile foarte mari
Dacă le-am purta mai mult goale, nu ar fi nici o problemă. Dar ce femeie rezistă tentaţiei de a valorifica la maximum capacitatea de înmagazinare a unei genţi?! Cum nu o poţi duce în spate, echilibrat, ca pe un rucsac, o duci într-o mână sau atârnată pe un umăr. Musculatura spatelui şi a picioarelor nu se mai coordonează în mod natural, umărul care poartă geanta stă ridicat, iar această poziţionare anormală se soldează cu dureri de spate, de gât şi de cap, cu gâtul înţepenit şi cu dureri articulare. Alt pericol: cel mai simplu, când te aşezi, este să pui geanta cea mare pe jos, iar în acest fel, aduni o colecţie de bacterii care abia aşteaptă să-ţi provoace infecţii ale pielii şi nu numai.
Sutienele nepotrivite
Se poartă sutienul “la vedere”, prin urmare, bretelele trebuie să fie cât mai fine, iar cupele, cât mai decoltate. Motive suficiente ca să alegi sutienul total nepotrivit. Nepotrivit înseamnă că nu mai ţii cont, când îl cumperi, de raportul dintre mărimea cupei şi mărimea şi forma sânilor tăi. Oricât de greu ţi-ar veni să crezi, acest compromis de dragul modei poate explica durerile de spate, de ceafă şi de umeri care îţi dau de furcă. Evident, riscul este mult amplificat în cazul femeilor cu sâni generoşi, înghesuiţi în sutiene mult prea neîncăpătoare.
Bluzele legate la ceafă
Dacă le legi lejer, ai senzaţia că or să cadă de pe tine. Dacă le legi strâns, bluzele trag în jos capul, gâtul şi umerii (şi nu-i de glumă, capul cântăreşte în jur de 5 kg!). Valabil şi în cazul sutienului de la costumul de plajă legat la spate. Ce se întâmplă? Capul şi coloana nu se mai aliniază normal – normal înseamnă gâtul în prelungirea coloanei dorsale şi capul ţinut astfel încât urechile să fie deasupra umerilor, nu oblic faţă de linia lor. Când lucrurile se mai complică şi cu un bust greu, experimentezi varii dureri: de ceafă, de cap, la nivelul coloanei…
Cerceii foarte grei
Cerceii supradimensionaţi, tip “domniţă bizantină”, îţi iau ochii şi… îţi deformează lobul urechii. În plus, agresând gaura dată în ureche pentru susţinerea lor, deschid calea infecţiilor cutanate. Şi mai există un risc: cerceii mari se agaţă cu uşurinţă de haine, iar o smucitură puternică se poate solda cu ruptura lobului urechii.
Curelele strânse pe talie
Curelele strânse şi gecile care au terminaţii elastice comprimă talia, provocând dureri, furnicături sau amorţeală la nivelul picioarelor, deoarece apasă pe nervul femural, care porneşte de la abdomen şi ajunge la coapsă.
Chiloţii tanga
Nu se văd prin ţesătura subţire a hainelor de vară – acesta este atuul forte al chiloţeilor tanga. Problema e că fâşia foarte subţire dintre fese serveşte drept canal de circulaţie a bacteriilor din rect spre vagin şi uretră – cale deschisă pentru infecţiile vaginale şi urinare. În plus, pentru că sunt foarte strâmţi, aceşti chiloţi, purtaţi zi de zi, pot duce la apariţia hemoroizilor şi a rănilor anale.
Tocurile cui şi platformele foarte înalte
Să recunoaştem, privim cu invidie şi admiraţie (noi, femeile care nu ne mai permitem să le purtăm) sau cu admiraţie pur şi simplu (ei, bărbaţii) linia prelungă a piciorului încălţat cu o sanda “cocoţată” pe un toc înalt şi subţire. Este unul dintre atributele feminităţii, ce mai! Şi sursa multor dureri, atrag atenţia doctorii. Tocurile înalte afectează echilibrul natural al corpului – se vede cu ochiul liber la unele semene ale noastre, care “se bâţâie” în mers, chinuindu-se să contracareze absenţa prizei solide dintre talpa piciorului şi podea; sau care încearcă să-şi recapete echilibrul când le “fuge” glezna într-o parte. Ce se întâmplă, concret? Genunchii şi şoldurile sunt deplasate în afară – susţin specialiştii în ortopedie -, producând acea unduire a trupului care e şi sexy, şi păguboasă, pentru că apar, în timp, riscuri de întinderi musculare, entorse şi fracturi, dureri articulare, bătături inestetice şi dureroase, monturi (degetele de la picioare stau înghesuite în vârful pantofului, în poziţii nefireşti), tendinită (scurtarea şi inflamarea tendonului lui Ahile, însoţită de dureri mari). Circulaţia periferică este şi ea grav perturbată – dovada grăitoare sunt venele umflate, ca nişte şerpi verzui, de pe picioarele femeilor care au purtat intensiv tocuri foarte înalte. Cireaşa de pe tort pare a fi însă “deformarea Haglund” – o formaţiune osoasă care se dezvoltă în partea din spate a călcâiului, din cauza presiunii exercitate de încălţămintea rigidă şi instabilă, şi care provoacă dureri la limita suportabilităţii.