Primul seism a avut o magnitudine de 3,8 grade și a avut loc în zona seismică Vrancea, la ora 08:39 şi s-a produs la o adâncime de 146 de km. Şi în urmă cu câteva zile un cutremur cu magnitudinea de 4.1 s-a produs fix în aceeaşi zonă.
Al doilea cutremur s-a produs în județul Hunedoara, la ora 10:50, la o adâncime de 5,9 kilometri și a avut o magnitudine de 2 grade pe scara Richter. 17 minute mai târziu, pământul s-a cutremurat în județul Arad, cu o magnitudine de 2,4 pe scara Richter, la o adâncime de numai 3 kilometri. Ultimul cutremur al zilei s-a produs în județuș Hunedoara, la ora 12:18, la o adâncime de 8 kilometri și a avut o magnitudine de 2 grade pe scara Richter.
În luna august, în România au avut loc deja 24 cutremure în 19 zile. Seismele au avut magnitudini între 2 și 4,4 grade pe scara Richter. În 2015, cel mai puternic cutremur a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.
Ipoteză șocantă. 75 la sută din populația României ar fi afectată în cazul unor cutremure puternice
În cazul unui cutremur puternic în România, trei sferturi dintre locuitorii ţării ar fi afectaţi, infrastructura fiind în multe zone una “critică ”, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur fiind slabe sau absente, se arată în proiectul de consolidare a IGSU.
”România are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice şi mai puţin în părţile de nord-vest şi vest ale ţării. Edificatoare în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România şi urmările lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate”, aşa începe introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre în România din proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro