Actul normativ stabilește că, “prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioada maximă ce poate fi acoperită: ultimii 5 ani

Dacă te afli în această situație și vrei să achiți retroactiv contribuția, trebuie să închei cu Casa de Pensii un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Dar, nu orice perioadă de timp poate fi acoperită, plătind retroactiv contribuția. Potrivit legii, aceste perioade sunt ”cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins, între data încheierii contractului de asigurare socială, şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”.

Baza de calcul: cel puțin salariul minim brut- cel mult de cinci ori salariul mediu brut pe țară

Baza lunară de calcul pentru stabilirea contribuției pe care o vei achita o constituie „cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale”. (Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâri ale Guvernului pentru perioadele respective. De exemplu, pentru 2016, acesta este de 1.250 lei, în 2015 a fost de 975 de lei ș.a.m.d. ). Dar, unii vor dori să achite o contribuție mai mare, pentru a dobândi mai multe puncte de pensie și, deci, și o pensie mai mare. Însă, legea prevede și un prag maxim în acest sens: „Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la acea dată”. De exemplu, pentru anul 2016, acest câștig a fost stabilit de Guvern la 2.681 de lei, în 2015 a fost de 2.415 lei, în 2014 de 2.298 lei, în 2013 de 2.223 lei, în 2012 de 2.177 lei ș.a.m.d. Și cota contribuției aplicată la baza de calcul va fi cea stabilită de Guvern pentru perioada respectivă.

Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE
Recomandări
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Plata integrală sau în mai multe rate

În ceea ce privește plata contribuției, legea prevede că poți achita întreaga sumă odată sau poți plăti eşalonat, în tranşe lunare, fără a depăși 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Dar, reține: sumele vor fi actualizate cu indicele de inflaţie, publicat în luna în care se face plata contribuţiei, faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

 Se poate plăti și prin mandat poștal

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.  Baza lunară de calcul la care se achită contribuţia de asigurări sociale va fi folosită la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei tale. Așadar, cu cât vei achita o contribuție mai mare, cu atât va crește și pensia, desigur, în procentajul prevăzut de lege.

Actele necesare

Avocatul Adrian Cuculis îi sfătuiește pe toți cei ineteresați să ia legătura cu  Casele Pensii și să se intereseze de ce acte vor avea nevoie, atunci când vor depune cererea. “Practic, cererea pentru încheierea acestui contract special de asigurare socială ar trebui să fie însoţită, conform Legii 263/2010, de copie BI sau CI, declaraţie pe propie răspundere cum că persoana care doreşte să se asigure nu este persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente, un dosar de încopciat și, probabil, istoricul vechimii, eventual, o copie după Cartea de Muncă“, precizează Av Adrian Cuculis, adăugând că, dacă legea va fi însoțită de norme de aplicare, vor trebui respectate toate prevederile acestor norme. Dar, în opinia acestuia, o lege de asemenea amploare, probabil, că nu va trece fără incidente juridice. “Cei cărora recalcularea le va aduce neplăceri, cu siguranţă, se vor îndrepta către instanţa de judecată, spre rezolvare”- spune Av Cuculis.

Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”
Recomandări
Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”

Cine nu beneficiază de această facilitate

Potrivit actului normativ, nu pot beneficia de această facilitate “persoanele pentru care exista obligaţia asigurării în sistemul public depensii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare” (Art 1, alin 2). Să mai notăm că legea adoptată de Parlament a fost trimisă spre promulgare la Președinție, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

 

 Model de cerere-contract

 

Iată modelul cererii-tip, care conține și clauzele contractuale:

 

CASA NAŢIONALA DE PENSII PUBLICE

CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII ………………………. /

CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALĂ

Nr. …….. din ziua ………, luna ………………., anul ………

Încheiat între

Casa Teritorială de Pensii ……………………………….., denumită în

continuare Casa, reprezentată prin directorul executiv, în calitate de

asigurător, cu sediul în localitatea ………………….. , str. …………………….,

  1. ……, bl. ……., sc. ……, et. ….., ap. ……, Oficiul poştal …………….,

judeţul ………………. /sectorul …………., şi

Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Recomandări
Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună

Titular contract ………………………………./(numele şi prenumele)

………………………, CNP ………………………………., sex (M/F) ………………,

Data naşterii …………………………… (an/lună/zi)

Actul de identitate: …………… seria ……………. nr. ……………………

Adresa: localitatea: …………………., str. …………………………………..

  1. ……, bl. ……., sc. ……., et. ……., ap. ……….

Oficiul poştal …………………………………..

Judeţul/Sectorul: ………………………………

Telefonul: ………………………………………..

[ ] Reprezentat prin mandatar ……………………………………/

(numele şi prenumele)…………………………………………..

CNP ……………………………………………….

Actul de identitate: …………….., seria ……………… nr. ……………….

Art. 1. – Obiectul prezentului contract de asigurare socială este asigurarea în sistemul public de pensii solicitată de asigurat sau de mandatar.

Art. 2. – (1) Perioada de asigurare şi venitul asigurat sunt:

  1. a) anul 2011, luna/lunile ……….venit asigurat ………lei;
  2. b) anul 2012, luna/lunile ………venit asigurat ……… lei;
  3. c) anul 2013, luna/lunile ……….venit asigurat ……….lei;
  4. d) anul 2014, luna/lunile ……….venit asigurat ……….lei;
  5. e) anul 2015, luna/lunile ………..venit asigurat ……….lei;
  6. f) anul 2016, luna/lunile …………venit asigurat ……….lei;
  7. g) anul 2017, luna/lunile…………venit asigurat…………lei.

(2) Cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă este cea prevăzută în actele normative în vigoare în perioada pentru care se încheie asigurarea, potrivit alin. (1).

(3) Totalul cuantumului contribuţiei de asigurari sociale este de ……………………. lei.

(4) Suma totală prevăzută la alin. (3), reprezentând cuantumul contribuţiei de asigurări sociale, se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata, faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

(5) Plata contribuţiei se efectuează:

  1. a) integral, într-o singură tranşă – în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii;
  1. b) în tranşe lunare – în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

(6) Contul în care se plăteşte contribuţia de asigurări sociale, deschis la Trezoreria Statului pe seama Casei, este …………………………….

(7) Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face şi în numerar, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plată prevăzute de lege.

Art. 3. – Obligaţiile Casei sunt următoarele:

  1. a) plata pensiei cuvenită în sistemul public de pensii;
  2. b) certificarea stagiului de cotizare, a punctajului anual şi a punctajului cumulat pentru perioada de cotizare.

Art. 4. – Obligaţiile asiguratului sunt următoarele:

  1. a) achitarea contribuţiei de asigurari sociale în cuantumul şi în modul stabilite la art. 2;
  1. b) înştiinţarea Casei asupra modificărilor survenite în termenii prezentului contract de asigurare socială;
  1. c) prezentarea asiguratului la sediul Casei atunci când este solicitat, respectând termenul prevăzut în invitaţie.

Art. 5. – Clauze:

(1) Stagiul de cotizare se constituie din însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia de asigurări sociale.

(2) Prezentul contract de asigurare socială intră în vigoare la data semnării lui de către părţile contractante şi înregistrarea acestuia la Casă.

(3) Durata contractului expiră la împlinirea termenului de 6 luni prevăzut de lege, cu menţinerea efectelor dobândite în temeiul acestuia.

(4) În caz de forţă majoră, părţile contractante sunt exonerate de răspundere pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligaţiilor asumate prin prezentul contract de asigurare socială. Cazul de forţă majoră se dovedeşte de partea care o invocă.

Art. 6. – Litigiile în legătură cu executarea prezentului contract de asigurare socială, nesoluţionate între părţi pe cale amiabilă, sunt de competenţa secţiilor de asigurări sociale, completelor specializate pentru asigurări sociale de la nivelul tribunalelor şi curţilor de apel sau, după caz, se soluţionează de instanţele competente potrivit legii.

Asigurător                                                                       Asigurat

 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Știrileprotv.ro
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
FANATIK.RO
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
FANATIK.RO
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Căţeluşul Piki, eroul cu ochi blânzi din Galaţi. Şi-a salvat stăpânul din calea inundaţiilor în ultimul moment. "E îngerul meu păzitor"
Observatornews.ro
Căţeluşul Piki, eroul cu ochi blânzi din Galaţi. Şi-a salvat stăpânul din calea inundaţiilor în ultimul moment. "E îngerul meu păzitor"
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI