Bucătarul japonez Yama Chaahan a explicat, într-un clip postat pe internet, modul în care poate fi obţinut un ou fiert care să aibă gălbenuşul la exterior şi albuşul în mijloc, adică un niu fiert întors pe dos.
Se înfășoară bine oul în bandă adezivă, după care se introduce într-un ciorap fin, care se înnoadă pentru a fixa oul. Se energic învârte oul, timp de câteva minute, ținând de capetele ciorapului. Ulterior se pune la fiert, iar la final îl poți pune într-un vas cu apă și gheață pentru a-l răci.
După ce vei îndepărta coaja, vei descperi că oul are albușul la mijloc, învelit în gălbenuș.
Secretul unui ou fiert întors pe dos: este important să rotiţi foarte bine oul. Dacă nu este învârtit suficient de mult, gălbenuşul nu se separă complet de albuş, ci rămâne amestecat cu acesta, iar oul va fi în întregime galben.
Iată cum se face un ou fiert întors pe dos:
Bogat în vitamine, fosfor şi proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, indiferent de vârstă. Libertatea îţi arată cum recunoşti un ou ecologic şi să cum ştii când e proaspăt.
Specialiştii ne spun că un consumul de şase ouă pe săptămână reduce riscul de cancer la sân cu 40%. Luteina din ou protejează împotriva cataractei. Persoanele care consumă ouă la micul dejun vor reduce cu 400 de calorii meniul zilnic, deci e bun pentru păstrarea unei greutăţi normale. E bun pentru memorie, fiind bogat în lecitină. Unghiile şi părul devin mai rezistente consumând ouă, deoarece conţin sulf şi vitamina B12.
Cum recunoşti ouăle ecologice
Când cumperi ouă vei fi atent nu numai la perioada de valabilitate (care este de 28 de zile) ci şi la alte marcaje. Începând cu 2004, legislaţia europeană i-a obligat pe producători să inscripţioneze ouăle cu un cod. La noi în ţară vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine următoarele: o cifră de la 0 la 3, simbolul ţării (RO), judeţul producătorului şi codul fermei unde este produs. Un ou ecologic poate arata astfel: 0-RO-AG-018. Acestea sunt produse în judeţul Argeş la ferma cu numărul 018. În prezent, în România există doar 3 ferme care produc ouă ecologice. Cifra 0 = oul provine din agricultura biologică; 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio; cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite, iar cifra 3 = găni crescute în baterii.