Porc cu sos de mere
Ingrediente: 1 kg muşchi de porc, 200 ml vin alb, o crenguţă de rozmarin, o lingură de amestec de condimente pentru carne de porc, puţin praf de usturoi, boia de ardei, piper, 3 linguri de miere, o lingură de oţet balsamic; pentru sos – două mere mari dulci-acrişoare, unt, o lingură de zahăr brun, 50 ml vin alb.
Preparare: se mixează într-un bol condimentele şi se freacă bine muşchiul cu amestecul rezultat. Se pune apoi carnea într- o tavă, se adaugă vinul, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. După acest interval, se scoate muşchiul din folie, se unge cu mierea diluată cu oţetul balsamic şi se dă din nou la cuptor pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Când e gata, se scoate, se lasă 10-15 minute să se răcească şi apoi se taie felii. Pentru sos, merele se curăţă şi se taie cubuleţe. Se sotează în unt până încep să se înmoaie. Se adaugă apoi zahărul şi se lasă pe foc încă două minute. Se pasează compoziţia, se adaugă vinul şi se dă într-un clocot, după care se toarnă pe feliile de friptură.
Curcan cu pere şi coacăze
Ingrediente: o pulpă de curcan, sare, cimbru, busuioc, piper, boia dulce, boia iute, două linguri de ulei de măsline, două pere coapte, zeama de la o lămâie, apă; pentru sos – 300 g coacăze roşii, două linguri de zahăr brun, două linguri de oţet balsamic, două linguri de sos Worchester, 50 ml coniac, piper.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_aff980044736baf38149468a9e675d90.jpg)
Preparare: pentru sos, se pun coacăzele şi zahărul într-un vas şi se dau în câteva clocote, până se îngroaşă. Se adaugă oţetul balsamic, coniacul, sosul Worchester şi piper după gust. Se lasă pe foc până capătă consistenţa unui sos. Pulpa se unge cu ulei de măsline şi se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi iute. Se presară pe toată pulpa cimbru şi busuioc pisat. Într- o tavă antiaderentă se pun câteva picături de ulei şi 100 ml apă, se aşază pulpa şi se bagă în cuptorul încins. Se spală perele de coajă, se taie în jumătăţi pe lungime, se stropesc cu zeama de lămâie şi se bagă şi ele 5 minute la cuptor. Pulpa rumenită se serveşte cu perele coapte şi sosul de coacăze.
Pită cu pui şi mere
Ingrediente: o pulpă de pui, o pită, un măr mare, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de amestec de condimente pentru pui, o linguriţă de unt, câteva fire de pătrunjel.
Preparare: se unge pulpa cu ulei şi condimente şi se coace în cuptor. Când e gata, se curăţă carnea de pe oase şi se taie fâşii. Mărul se curăţă de coajă şi de cotor, se taie cubuleţe şi se căleşte în unt. Se adaugă apoi fâşiile de pui şi se mai ţine tigaia pe foc un minut. Pita se încălzeşte puţin la microunde sau într-o tigaie, se taie pe mijloc, se umple cu amestecul de carne şi măr şi se adaugă pătrunjel proaspăt.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4f06412b3b121c5110e9f1f4e5556041.jpg)
Salată de pui cu piersici
Ingrediente: o jumătate de pui fript (rece), 3 piersici tari, 100 g miez de nucă zdrobit (nu măcinat), 150 g salată verde, două linguri de ulei de măsline, 4 linguri de oţet balsamic, 4 linguri de sos de soia, piper.
Preparare: se dezosează puiul, se înlătură pieliţa şi se taie carnea fâşii. Se scot sâmburii piersicilor şi se taie felii. În castron se pun întâi frunzele de salată, apoi carnea şi piersicile. Se amestecă uşor. Se face un dressing din sosul de soia, oţetul balsamic şi ulei şi se toarnă peste salată. Se presară miez de nucă şi piper proaspăt măcinat.
Pulpă de miel cu gutui
Ingrediente: 4 căţei de usturoi, 4 pahare de vin alb, 1 kg pulpă de miel, sare, piper, cimbru, ulei de floareasoarelui, 4 gutui, rozmarin.
Preparare: usturoiul se curăţă, se zdrobeşte şi se mixează cu ulei, cimbru, sare şi piper. Cu această marinadă se unge bine carnea de miel, tăiată în felii de 2,5 cm grosime. Gutuile se curăţă de puf şi de seminţe şi se taie felii. Se pun carnea şi gutuile într-o tavă unsă cu ulei, se toarnă vinul, se adaugă câteva crenguţe de rozmarin şi se bagă în cuptor până se rumenesc.
Gulaş cu vită şi struguri
Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 50 ml ulei, 2-3 cepe, 3 ardei graşi, 1-2 ardei iuţi, o lingură de pastă de tomate, 300 g roşii pasate, 200 ml vin, 300 g cartofi mici, boia de ardei iute, sare, piper, 200 g struguri albi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d7da3d3ee4272c84654ef4f0ce970696.jpg)
Preparare: carnea de vită se spală, se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei. Se adaugă ceapa mărunţită şi ardeiul iute tocat fin, se lasă puţin, apoi se stinge cu apă şi se fierbe înăbuşit un sfert de oră. Se adaugă vinul, se ia spuma şi se fierbe în continuare, până se pătrunde carnea. Se pun apoi cartofii întregi, ardeii graşi tăiaţi felii, puţină sare şi apă cât să acopere legumele. Se fierbe până se înmoaie cartofii şi după aceea se adaugă roşiile pasate, pasta de tomate şi boabele de struguri. Se amestecă uşor şi se condimentează după gust cu sare, piper şi boia. Se mai lasă la foc mic până când sosul scade şi se leagă puţin.
Orez basmati cu caise şi stafide
Ingrediente: o mână de stafide şi caise uscate (amestec), o cană de orez basmati alb, 600 ml apă, o ceapă albă, un morcov, sare şi piper după gust, o linguriţă de pudră de turmeric, ulei de măsline.
Preparare: ceapa şi morcovul se taie mărunt şi se pun la călit în câteva linguri de ulei de măsline. Se condimentează cu sare şi piper după gust. După ce s-a înmuiat ceapa, se adaugă apa şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Se adaugă orezul şi turmericul şi se mai lasă să fiarbă 10-15 minute la foc mic, amestecând uşor din când în când. La final, se adaugă caisele şi stafidele. Se opreşte focul şi se lasă orezul acoperit 5 minute. Durata de fierbere depinde de soiul de orez: de la 8-9 minute la 15-18 minute sau chiar mai mult. Se serveşte cu frunze de mentă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_7b5eecd46c2ed116771d8b8d0dc194e5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_442e1d7e5de0e81ba7eb12213daafa65.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_7064936c7618d7ce3ef7e0658db81207.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_c86c6032fe753c633401831dff48fc46.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_f718ab0a097fa424254a7df4d5714081.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_28c34895ffa4c75e09133ec3eea6f90c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2b622943f740c590c3e3de1f4a2a8134.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_8798d75ccfa71d2e506b08de1da87851.jpg)