Specialiștii spun că decăderea financiară a leului, din aceste zile, a fost cauzată de o nervozitate de pe piețele europeană și internațională. „Există o nervozitate în piețe din cauza Brexitului, nu este o situație care să aibă la bază vreun eveniment de pe plan intern. Din acest motiv, investitorii se retrag către monede mai sigure precum dolarul, yenul japonez sau chiar francul elvețian”, a declarat pentru Libertatea, economistul Aurelian Dochia.
Pe baza acestei deprecieri, importurile vor fi mai scumpe, adică orice produs alimentar venit din afară va fi mai scump, în timp ce exportatorii noștri care au scadențe la plăți acum au de câștigat, potrivit expertului. Așa se face că, pentru noi coșul alimentar din aceste zile s-ar putea să fie ceva mai scump dacă ne orientăm către produsele venite de la vechinii din vest.
Protecție împotriva ratelor mărite
Pe de altă parte, când vine vorba de bănci și rate, reprezentanții creditorilor recomandă creditele cu dobândă fixă pentru că, în acest mod, măcar unul din riscuri va fi acoperit. „Noi recomandăm clienților care țin neapărat să ia un credit în valută dar au salariul în lei să acceseze un împrumut cu dobândă fixă. În felul acesta, măcar vor scăpa de riscul creșterii ratei din cauza dobânzii”, ne-a declarat Ionuț Stanimir, purtător de cuvânt BCR.
Bancherii recomandă celor care au rate în valută să mai aibă într-un depozit câteva rate puse deoparte, astfel în cazul în care cursul crește să poată lua bani de acolo pentru a nu simți povara financiară.
„În general, de al astfel de mici piedici apar problemele în cazul celor cu credite în valută”, a mai spus Stanimir.
Dacă vorbim de chirii, deși leul pierde în fața euro, doi-trei bani la cursul BNR, în bănci și la casele de schimb valutar leul de depreciază cu 8-10 bani. Iar în cazul în care aveți o chirie de 300 de euro, rata voastră s-a mai majorat zilele acestea cu 30 de lei.