UPDATE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, spune că din textul proiectului au fost eliminate două plafoane. Primul se referea la gradul de îndatorare al clienţilor care solicită băncii conmversia, iar cel de al doilea la mărimea creditului. Prin urmare, acum nu mai există o limită maximă de 250.000 de franci elveţieni, conform Digi 24.
„Săptămâna viitoare vom vota moțiunea simplă pe Justiție, adică marțea viitoare, dar și legea privind creditele în franci elvețieni, o lege mult așteptată. Acel prag de 250.000 a fost eliminat. Sunt două lucruri diferite: gradul de îndatorare e una și acest prag de 250.000 care a fost introdus în comisie, prin votul colegilor, dimineață când am discutat pe articole, a fost scos. Era discriminatoriu din punctul nostru de vedere. Dacă ai 300 sau ai 500 sau ai 400 sau ai 250… De ce 250 și nu 300? Nu mai este nici pragul de îndatorare de 50%, nici acest plafon de 250.000 de franci elvețieni. Dimineață, când am discutat toate partidele politice, inclusiv liberalii – că la această lege au stat în sală -, au susținut asta. Eu cred că săptămâna viitoare, dacă reușim să venim și să avem cvorum, această lege va fi adoptată, pentru că, repet, este așteptată de foarte mulți români în acest moment”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Fiecare zi care trece este un calvar pentru oameni care au credite în franci elvețieni. Acest boicot al liberalilor a amânat votul pentru legea conversiei creditelor până marțea viitoare, pe 18 octombrie. Deși am anulat plafonul de 50% pentru gradul de îndatorare sperăm să găsim o soluție pentru anularea celuilalt plafon (n.r. – cel de 250.000 CHF)”, a declarat pentruLibertatea, deputatul Ana Bichall.
De aceeași părere este și deputatul Daniel Zamfir.
„Comisia Europeană a decis că băncile au vândut produse înșelătoare clienților. Și celor care au credite sub 250.000 și celor care au peste aceasta sumă. Iar în acest caz, noi nu putem pune prag înșelătoriei, mai ales că printre cei care au credite se află și români de bună credință care au luat credite peste acestă valoare”, a declarat pentru Libertatea, deputatul Daniel Zamfir.
Totodată, Plenul Parlamentului a scos din proiect un amendament care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei.
Unul dintre amendamentele care a trecut de votul deputaților spune că „la împrumuturile acordate în franci elvețieni, creditorii sunt obligați să efectueze conversia în LEI a soldului creditului exprimat în franci elvețieni”. De asemenea, potrivit amendamentului, cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului/convenției de credit in franci elvețieni.
Proiectul mai arată că această conversie se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin Hotărâre judecătorească, la cursul de schimb la data încheierii contractului. Clauzele inițiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiția să fie mai favorabile consumatorului.
Citește și: UPDATE / Votul pe legea conversiei creditelor, amânat din lipsă de cvorum