Imaginile cu puiul de urs ucis după ce a ajuns în mijlocul Sibiului, nu se știe cum, au ridicat multe semne de întrebare cu privire la modul în care s-a intervenit. Au fost aproape 50 de angajați ai unor instituții locale, neinstruiți, panicați și dezorganizați, care au încercat să-l captureze. Pentru că nu au reușit, în disperare de cauză l-au împușcat. Era pui, mascul alfa, subnutrit, sau doar speriat, nici nu mai contează. S-a stabilit că intervenția asupra ursului a fost nu doar eșuată, ci și ilegală. Ministerul Mediului, care susține că nu a dat nicio autorizație pentru a-l împușca, spune că a sesizat astăzi Poliția din Sibiu. Poliția se sesizase însă de ieri.
Odată cu acest caz a fost lansată și o altă ipoteză, luată în calcul și de Ministerul Mediului, care vrea să afle dacă nu cumva ursul a fost eliberat intenționat sau dacă a fost transportat ilegal până în oraș. Logica ar face-o în acest caz un proiect de lege discutat recent, suspendat în momentul de față în lipsă de semnături, care prevede uciderea a 1.700 de animale sălbatice, dintre care 552 de urși, pe motiv că s-au înmulțit foarte mult. Iar ONG-urile au suspiciunea că uciderea acestui urs din Sibiu vine să demonstreze, printr-o acțiune premeditată, că problema lor este una foarte serioasă, a scăpat de sub control și trebuie să se intervină printr-un vânat masiv. Aceste suspiciuni au fost luate în calcul și de organele de anchetă, nu doar de ONG-uri.
În urmă cu o săptămână, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis un dosar penal pentru a verifica modul în care au fost stabilite aceste cote de vânătoare. Cei care au realizat studiul sunt specialişti de la Facultatea de Silvicultură din Braşov, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură și de la diverse asociaţii private de vânătoare.
Cineva minte în acest caz, și nu se știe cu certitudine cine.
Potrivit organizațiilor pentru conservarea naturii, pe hârtie, în România, numărul urșilor este mai mare decât în Suedia, considerat habitatul cu cel mai mare număr de urși din Europa, respectiv 2.500 de exemplare, în vreme ce în România s-au numărat circa 6.000 de exemplare. Numărătoarea paralelă a ONG-urilor este diferită însă de a vânătorilor.
”S-a întâmplat ca monitorizarea făcută de noi în anumite păduri să indice un număr de cinci ori mai mic al urșilor decât a rezultat numărarea la pas a urmelor de urși făcută de vânători. În vreme ce noi folosim tehnică video de monitorizare, ei folosesc tehnici medievale. Mai mult decât atât, sistemul actual prin care se face recensământul animalelor sălbatice nu este corect, pentru că există un conflict de interese. În primul rând în cazul vânătorilor care au interes să umfle cifrele. Plus că nu e verifică derogările pentru vânat”, ne-a declarat președintele unei organizații pentru conservarea naturii.
Totuși, un singur lucru s-a mișcat după acest incident din Sibiu. Ministerul Mediului a discutat înființarea unui serviciu de urgență care să intervină în astfel de cazuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro