Libertatea a luat în calcul salariul mediu net pe economie care a ajuns la aproape 2.100 de lei, iar echivalentul brut al acestuia este de 3.000 de lei. Specialiștii băncii recomandă ca salariul brut să fie baza de calcul pentru economisire.
Economii pe termen lung
Dacă vorbim de economii sau investiții care se întind pe o decadă sau două este recomadat să economisiți 12% din venitul brut sau, în cazul nostru, 360 de lei lunar. Dar pe de altă parte bancherii spun că este suficient și 10%.
În schimb, dacă vreți să economisiți pe termen scurt, să spunem pentru vacanța de anul viitor, 4 procente din venitul brut sunt de ajuns. Asta înseamnă că lunar veți pune cam 120 de lei, iar la final de an ajungeți la 1.140 de lei.
În cazul în care vreți să economisiți pentru copii și să învestiți în educația lor 2% din venitul brut, recomandă BCR să-l puneți deoparte, adică 60 de lei lunar.
Bani pentru bătrânețe
Pe măsură ce se apropie pragul de pensionare (50-55 de ani) este recomandat să investiți în „la ciorap” cam 17% (510 lei), spun bancherii, dar dacă sunteți mai strâmtorați la pungă este suficient și 12% (360 lei). Bancherii au mai calculat că odată ce ați atins vârsta de pensionare, nevoiele voastre nu mai sunt la fel de stringente ca înainte de acest prag, așa că veți avea nevoie doar de 70-80% din salariu, net – de această dată, pe care-l aveați în timpul cât ați fost forță de muncă activă.
Și dacă mai sus am avut recomadarea pentru cei bătrâni, tinerilor aflați la început de drum li se recomadă să pună la depozit 10% din venit pentru a putea ieși la pensie la 60 de ani, liniștiți. Aceasta reprezintă o investiție lunară pe care bancherii o definesc ca fiind economie pentru o siguranță sporită la pensie.
Dacă vreți o pensionare înainte de termen, atunci va trebui să economisiți 20% din venituri.
Tinerilor cu vârsta între 28 și 35 de ani li se recomadă pentru viața la pensie să pună 10% din venituri (pentru nevoiele de bază), 15% – dacă vor să aibă un trai confortabil sau 20% dacă vor să se lăfăie la bătrânețe fără să ducă grija întreținerii și a costului medicamentelor.
Trăiește-ți viața cu schema 20-50-30
Planul acesta este ceva mai îndrăzneț, dar este destul de aplicabil, dacă vreți să nu pierdeți momentele importante din viață. Astfel că, bancherii de la BCR recomandă schema 20-50-30. Aici vorbim de salariul net, adică de cele 2.100 de lei
Aceasta presupune ca, 20% (240 de lei) să fie puse deoparte într-un fond separat de economii. „Acești bani pot fi folosiți pentru rambursarea datoriile, creditelor sau pot fi puși într-un fond de pensii”, notează oficialii BCR.
Următoarea fază, 50% (1.050 lei) din venituri vor fi folosite pentru satisfacerea nevoilor, iar aici intră achitarea utilităților, datorii, mâncare, transport și altele.
Și restul de 30% (630 de lei) din venit este destinat pentru „satisfacerea dorințelor”. În aceste 30 de procente intră vacanțele, ieșiri la restaurant, vestimentație, gadgeturi și pasiuni.