USR a precizat, la final, prin vocea lui Vlad Alexandrescu, că actuala majoritate sfidează cetățenii care au ieșit în stradă și au votat legea, fără să aștepte un aviz al Comisiei de la Veneția, care și-a anunțat prezența în România la începutul lunii iunie.
Raportul a fost adoptat cu 80 de votui ”pentru” și 30 de voturi împotrivă, iar proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 79 de voturi pentru și 26 de voturi ”împotrivă”.
Ce prevede Statutul magistraţilor
Cea mai importantă modificare face referire la definiţia erorii judiciare. Potrivit propunerii PSD, adoptate de comisia specială, se consideră eroare judiciară atunci când:
a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;
b) S-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit și indubitabil contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum și atunci când, prin încălcarea clară și incontestabilă a situației de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.
Curtea Constituţională a respins deja, de două ori, forma adoptată de Parlament a statutului magistraţilor. Celelalte două legi ale justiţiei, cea privind organizarea judiciară şi cea referitoare la Statutul CSM, sunt tot pe masa judecătorilor CCR.
Liderii puterii şi cei ai opoziţiei s-au certat în plenul Camerei Deputaţilor
, pe ultima lege a justiţiei. USR a criticat modul de lucru al social-democraţilor, spunând că „fac varză întreaga legislaţie penală”.
La rândul lor, deputaţii PSD au spus că în ciuda oricărei opoziţii, legea va fi adoptată cu modificările asumate de PSD. Opoziţia a anunţat că va contesta, din nou, legea la CCR. Deputaţii au dezbătut şi adoptat legea 303/2004 privind statului procurorilor şi judecătorilor, pentru a treia oară de la prima adoptare.
Citeşte şi: Ce este Pilonul II de pensii, ”pușculița” cu 43 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul