Oamenii au ieșit în curtea instituției de pe strada Pictor Luchian, protestul fiind autorizat de primărie până la ora 17:00.
Angajații susțin că în companie sunt condiții precare de muncă, reclamă lipsa de personal, creșterea volumului de responsabilități și lipsa echipamentelor de protecție adecvate.
Cei aproximativ 150 de salariați ai Electrica Brașov mai sunt nemulțumiți de nivelul salariilor și reclamă nerespectarea Codului Muncii și a contractului colectiv de muncă.
Ce a transmis compania
Reprezentanții Societății Energetice Electrica SA ne-au spus că discuţiile purtate cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS” s-au desfăşurat pe parcursul a circa două luni şi jumătate. Au fost 3 runde distincte de negociere.
”Pe parcursul discuțiilor, reprezentanții FNSE Univers au prezentat solicitări suplimentare de modificare a clauzelor agreate în cadrul negocierilor de la finalul anului 2017, solicitări care depășeau cadrul de negociere agreat de părți în cadrul acordului de creștere salarială de la finalul anului 2017. În plus, reprezentanții FNSE Univers au înaintat o listă de revendicări adiționale de a căror rezolvare au condiționat continuarea discuțiilor pentru implementarea noului sistem de salarizare.
Reprezentanții administrației au răspuns preponderent pozitiv acestora, mai ales celor privind creșterile salariale. Astfel, administrația a propus creșteri salariale imediate pentru 85% dintre angajații care se află sub minimul grilei din noua metodologie salarială (suplimentare celor negociate în decembrie 2017). Cu toate acestea, reprezentanții FNSE Univers nu au considerat că răspunsul administrației corespunde așteptărilor lor. În aceste condiții, procesul de negociere nu a mai putut continua, astfel că va rămâne ȋn vigoare actualul contract colectiv de muncă”, se arată în comunicatul transmis de Societatea Energetică Electrica SA.
Reprezentanții societății ne-au mai spus că în ceea ce privește creșterea salarială acordată în componenta variabilă, administrația vrea să demareze, în perioada imediat următoare, implementarea procesului de management al performanței, în vederea creării cadrului de acordare a creșterilor în componentă variabilă.
Citește și: Părinții nu trebuie să le dea copiilor alimente cumpărate de pe stradă, shaorma, fast-food. “Sunt enorme riscurile dacă îi hrănesc ca pe adulți”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro